TYP nedir? TYP'lilere kadro verilecek mi? TYP nedir? TYP'lilere kadro verilecek mi?

Öz-İş sendikası Genel Başkan Yardımcısı Kadir Sağlam, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıkladığı reform paketi ile ilgili İşçi Haber'e değerlendirmelerde bulundu.

Sağlam, kıdem tazminatı ile ilgili,  "Kıdem tazminatı işçinin birikim hesabıdır, kıdem tazminarı işçininçocuklarına bıraktığı bir mirastır. Kıdem tazminatı ilk işe başlayıp 25 yılın sonu da yaşamın ilacıdır.

Kıdem tazminatı, hukuksal bir hak ve kavramdır. Kıdem tazminatı işçinin bir şirkete verdiği emek karşılığında işten çıkarıldığında almaya hak kazandığı ücrettir. Hukuksal karşılığı ise; belirli bir süre çalıştıktan sonra işine son verilen ya da emeklilik dolayısıyla işinden ayrılmak durumunda bulunan işçiye, çalıştığı süreye göre, işyerince topluca ödenen paradır.

YENİ GÜÇLÜ BİR MODEL ORTAYA KONULMALI


Kıdem tazminatı konusunda kazanılmış haklardan geriye gidiş olmayacak şekilde, istisnasız her bir çalışan güvence altına alınarak, haksızlık ve adaletsizliklerin olmadığı, alın terinin korunduğu, süre tahdidi olmaksızın bir günlük çalışmanın dahi ziyan edilmeden karşılığının alındığı, şeffaf, sürdürülebilir bir model ile bütün çalışanların kıdem alacaklarının garanti altına alındığı, yeni, güçlü bir modelin ortaya konulması gerekmektedir." dedi.

"İŞÇİLER KIDEM TAZMİNATI HAKKINDAN MAHRUM OLACAK"


"Mevcut sistemde istifa edenler tazminat alamıyor. Kıdem alabilmek için istifanın haklı nedene dayanması zorunlu olmayacak. İşten ayrılma, yeni işe geçişte aynı hesap üzerinden kıdem devam edecek. Yeni düzenlemeyle birlikte istifa eden de kıdem tazminatı alacak.  Hükümet tarafından yapılan açıklamalarda, işçilerin % 80’inin kıdem tazminatı hakkından mahrum olduğu belirtilmektedir. Bu manada da belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçilerin bu haktan yoksun bırakılmasının eşitlik ilkesi ile bağdaşmamaktadır." diyen sağlam şu ifadeleri kullandı.


"Ülke ekonomisinin dinamikleri dikkate alınarak kıdem tazminatı konusunda yapısal değişikliğe ve reforma mevcut hakları koruyarak sosyal diyalogu ve katılımcılığı esas alarak tartışmaya ve destek hareket edilerek karar mercilerinin küçük büyük demeden birlikte çoğulcu katımla yapılması gerekmektedir.   

KIDEM TAZMİNATI ÇÖZÜMÜ


Biz çalışanların kıdem tazminatı birilerini rahatsız eder anlamak mümkün değil.  En fazla vergiyi veren biz ,en fazla işveren karşısında  iş riski taşıyan SESSİZ ÇIĞLIĞI OLAN İŞÇİ KESİMİNİN  kıdem tazminatının yıllarca  çözüm beklemektedir 
İşçiler olarak işverenlere kazandırdığımız sermaye artışlarında gözümüzün olmadığı, DEVLETİMİZİN  HERZAMAN YANINDA olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. 

BES YORUMU


Birikim yapmak güzel bir şeydir. Unutmamalıdır ki birim yapmak için gelirin yüksek olması lazım Çoğunluğun asgari ücret aldığı bir ortamda birikimin nasıl yapılacağımda düşündürücüdür. Evet devletimiz  tüm kesimlerin BES ile birikim yapması yönündeki talebine karşı  bu sistemden yaklaşık 6 milyon kişinin çıktığı da bir gerçektir. Yapılacak değişikliğin FONLA DEĞİL KIDEM TAZMİNATI MADDESİNDEKİ SÜRENİN DEĞİŞTİRİLEREK YENİDEN TANZİM EDİLMESİ GEREKMEKTE OLDUĞU DÜŞÜNCESİNDEYİM. Bizim için 1 gün de çalışan a kıdem tazminatı ödenmesi gerekmektedir.  
Alın teriyle elde edilmiş kazanç hem güzel hem temiz hem de helaldir."

Editör: TE Bilişim