Demokrasi ve Atılım (DEVA) Partisi Sözcüsü İdris Şahin, bugün DEVA Partisi Genel Merkezi’nde yaptığı açıklamada, akaryakıttan alınan Özel Tüketim Vergisi’nin (ÖTV) artırılmasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Şahin, şunları söyledi:

DANIŞTAY'A DİLEKÇE VERİLECEK

“Akaryakıt ÖTV’sindeki artışla ilgili Cumhurbaşkanı Kararı’nın iptali için yarın DEVA Partisi olarak Danıştay’a dilekçemizi vereceğiz. Çünkü Cumhurbaşkanı, açıkça Anayasa’ya aykırı bir yetki kullanıyor. Anayasa’nın 73. maddesinin 3. fıkrası ‘Vergi, resim, harç vb. mali yükümlülükler kanunla konulur, değiştirilir veya kaldırılır’ dedikten sonra, 73. maddesinin 4. fıkrası da ‘Kanunun belirttiği yukarı ve aşağı sınırlar içerisinde değişiklik yapma yetkisi Cumhurbaşkanı’na verilebilir’ demiştir.

Dolayısıyla Anayasa’nın açık amir hükmünden anlaşılacağı üzere Cumhurbaşkanı, maktu olarak belirlenen vergi türlerinde artırım yapamayacak. Şayet vergiyi ihdas eden kanun oransal olarak yukarı aşağı sınırlar belirlemiş ve bu sınırlar içerisinde yürütmeye değişiklik yapma yetkisi vermişse bu durumda Cumhurbaşkanı kararıyla kanuna uygun olarak değişiklik yapabilecektir.

Oransal olarak artışın fahiş bir biçimde yüksek olması yönüyle de vergi yükünün adaletli ve dengeli yapılması zorunluluğu itibarıyla da ölçülülük ilkesi açısından açıkça Anayasa’ya aykırıdır. Tam bir salmaya dönen adaletsiz vergiler ve zamlarla ilgili olarak her platformda tepkimizi ortaya koyacak, milletimizin sesi olmaya devam edeceğiz.

Merkez Bankası'ndan enflasyon mesajı Merkez Bankası'ndan enflasyon mesajı