Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından, 25 Nisan tarihli Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özeti yayınlandı. PPK özetinde, konut kiralarında uygulanan yüzde 25 tavan zam uygulamasıyla ilgili önemli ifadeler yer aldı.

Yapılan fahiş kira artışlarının önüne geçilmesi için 2022'de 1 yıllığına yürürlüğe giren konut kiralarında uygulanan yüzde 25'lik tavan zam uygulaması, 2 Temmuz 2024'te sona erecek. Söz konusu uygulama, 2023'te 1 yıl daha uzatılmıştı. geçen yıl uygulamanın uzatılmasıyla birlikte bu yıl da zam sınırının devam edip etmeyeceği merak ediliyor.

MERKEZ BANKASI'NIN AÇIKLAMASI

Ev sahipleri tarafından zam sınırının devam edip etmeyeceği merak edilirken, Merkez Bankası'ndan önemli açıklama geldi.  MB Para Politikası Kurulu rapordunda, söz konusu uygulamaya ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"Yıllık kira enflasyonu yüksek bir seviyede seyrini sürdürürken, Perakende Ödeme Sistemi (PÖS) mikro verileri üzerinden takip edilen öncü göstergeler kira artış oranında şubat ayında başlayan yavaşlamanın nisan ayında devam edeceğini ima etmektedir. Öte yandan, konut fiyatları yıllık artışı şubat itibarıyla yüzde 58,3 seviyesine gerileyerek yıllık tüketici enflasyonunun altında kalırken, mevsimsel etkilerden arındırılmış veriler bu kalemdeki aylık artışın da son aylarda önemli ölçüde yavaşladığına işaret etmiştir. Konut fiyatlarındaki bu durumun, ilerleyen dönemde kira enflasyonunu sınırlayacak bir unsur olduğu değerlendirilmektedir. Diğer taraftan, kira artışını yüzde 25 ile sınırlayan regülasyonun yakın gelecekte yürürlükten kalkacak olmasının kira enflasyonuna etkisi de yakından takip edilecektir."

Bakan Bolat'tan ihracatta ilk çeyrek değerlendirmesi Bakan Bolat'tan ihracatta ilk çeyrek değerlendirmesi

Bu kapsamda, tavan zam oranı uygulaması uzatılmazsa, kira artış oranı yıllık enflasyon oranı üzerinden hesaplanacak.

Kaynak: T24