Amazon Prime yetkilileri, pazartesi günü yaptığı açıklamada, Amazon.com Inc (AMZN.O), Avrupa'daki teslimat ve akış hizmeti Prime'ın ücretlerini yılda %43'e kadar artıracağını açıkladı.

Amazon'un Şubat ayında Amerika Birleşik Devletleri'nde Prime için duyurduğu fiyat artışının ardından, Wall Street'in yeni İcra Kurulu Başkanı Andy Jassy'ye enflasyon yükselirken ve bir gerileme yaklaşırken karı artırması için artan baskısını yansıtıyor.

Amazon'un Amerika Birleşik Devletleri'nden sonra ikinci büyük pazarı olan Almanya'daki alışveriş yapanlar, yıllık Prime üyelik ücretlerinin %30 artışla 89.90 Euro'ya (91.88 $) yükseldiğini görecekler. Perakendecinin 3 numaralı pazarı Birleşik Krallık, yılda %20 artışla 95 pound'a (114.47 $) çıkarken, İspanya, İtalya ve Fransa'yı kapsayan Amazon siteleri, Prime üyelerinden yıllık %39 ila %43 arasında daha fazla ücret alacak.

Değişiklikler, üyeler yeni katıldığında veya eski üyeler üyelik yenilendiğinde 15 Eylül'den itibaren yürürlüğe girer.

ABD’den Suriye'ye askeri takviye! 40 araçlık konvoy gönderdi ABD’den Suriye'ye askeri takviye! 40 araçlık konvoy gönderdi

Amazon, bazı ülkeler için 2018'den bu yana ilk kez fiyat artışlarıyla ilgili açıklamalarda "artan enflasyon ve işletme maliyetleri" ile daha hızlı teslimat ve daha fazla içerik akışına atıfta bulundu. Prime'ın üyeler için olağanüstü bir değer sunmasını sağlamak için çalışmaya devam edeceğiz" dedi.

Nisan ayında Amazon, yüksek ücretler, artan benzin maliyetleri ve Rivian Automotive Inc (RIVN.O) hissesinden kaynaklanan gerçekleşmemiş bir zarar da dahil olmak üzere ters rüzgarlardan yedi yıl içinde ilk üç aylık zararını açıkladı .

Henüz sona eren Haziran çeyreğinde, bu yatırımın değeri 4 milyar dolar daha azaldı. Yine bir Rivian yatırımcısı olan Ford Motor Co (FN) geçtiğimiz günlerde hisselerinin bir kısmını sattı.

Amazon, 2022'de Amerika Birleşik Devletleri'nde binlerce elektrikli teslimat kamyonunu yola koymasına yardımcı olan "önemli bir ortak" olan Rivian ile çalışmaya kararlı olduğunu söyledi.

Refinitiv'in IBES verilerine göre, Amazon, perşembe günü sonuçları açıkladığında analistler ortalama olarak 1,38 milyar dolar net gelir bekliyorlar. Bu hafta Walmart Inc (WMT.N) , daha yüksek yakıt ve gıda fiyatları tüketicilerin isteğe bağlı harcamaları kolaylaştırmasına neden olduğu için 2022 karının beklenenden daha fazla düşeceği konusunda uyardı. 

Rekor işletme karı sonrasında düşüş

Pandemi sırasında evde alışverişten elde edilen rekor işletme karı sonrasında Amazon, şimdi bir maliyet düşürme programında. Bazı depolardaki rolleri doldurmadı, Bellevue, Washington'da büyük bir ofis alanı inşa etmeyi duraklattı ve kira sözleşmelerinin geçmesine izin verirken depo açılışlarını yavaşlattı.

Platformunda satış yapan bazı tüccarlar için de fiyatları artırdı. Mayıs ayında Amazon, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki benzer bir hamlenin ardından, ürünlerini büyük Avrupa pazarlarında depolayan ve sevk eden satıcılara ortalama %4,3 yakıt ve enflasyon ek ücreti uyguladı.

Analistler, bir gerilemenin, şirketin bulut bölümü Amazon Web Services (AWS) için büyük bir kâr motorunu yavaşlatabileceğinden endişe duyuyorlar.

Bernstein Research, "Müşterilerin daha büyük bir bölümünün başlangıç ​​alanında olduğu göz önüne alındığında (bulut rakibi Microsoft Corp'un (MSFT.O) ) AWS gelirinden daha fazla risk altında" dedi.

Prime zamlarının maliyetleri ne kadar karşılayacağı belirsizdi. Baird Equity Research'ten Colin Sebastian, Amazon'un Prime Day etkinliğinden sonra yaptığı açıklamada, ABD'deki artıştan aylar sonra, bir yıl boyunca Prime üyesi olan alışveriş yapanların yüzdesinin arttığını açıkladı. 

Temmuz Pazarlama saldırısı için, "Bir patlama değil olsa da, yüksek üyelik maliyetlerinden korkulandan daha az kayıp var." dedi.

Bu haber Reuters'dan alınmıştır. Haberin orijinali için lütfen tıklayınız.