Yeni dönemde eğitime başlayacak kaygılı ve endişeli anne-babaları sevindirecek bir yazı düzenledik. Bu yazımızda, ''Alışabilecek mi?, Korkar mı?, Okula gitmeyi reddeder mi?, Okula uyum sağlayabilecek mi?, Kendi başının çaresine bakabilecek mi?'' gibi sorulara cevap bulabileceksiniz. 

Öğrenci okul hayatına yeni başlayacak olsa da, devam da ediyor olsa tatil sonrası okul disiplinine alışması, rutinde tatildeki rahatlığını bulamayacak olması çoğu zaman çocukları huzursuz etmekte ve okula uyum sorunlarına sebep olabilmektedir. Bir öğrencinin okula kolay uyum sağlamasının en önemli koşulu, okul düzenine tatilin son günleri başlamaktadır. Uyku ve beslenme düzeni okul döneminde olduğu şekline geri getirilmeli ve rutinde tekrarlanmalıdır. Özellikle son 1 hafta okul saati ile aynı saatte uyanmak, gece okul dönemindeki saatte yatmak, beslenme düzeninde ana öğün saatlerini bu programa göre ayarlamak gerekmektedir. Düzen, okul başlamadan sağlandığında çocuklar hem uykuya dalmada hem de sabah uyanmada sorun yaşayamayacaklardır. Aslında aileden biri okula başladığında o ailede okula başlar. Bu nedenle tüm aile için yeni dönemde yeni bir düzen kurmak gerekebilir.

Çocukları okula başlayacak aileler için bu süreç bazen daha zor olabilmektedir. İlkokula başlarken çocuğun okula hazır olması önemli bir kriterdir. Örneğin; okulunu daha önceden görmüş, öğretmeniyle tanışmış olması çocuğun okula hazır hissetmesine yardımcı olacaktır. Aİle içinde okul ile ilgili sohbetler, okulda eğlenceli neler yapacağı, orada neler kazanacağı ile ilgili özendirici şekilde olmalıdır. Çünkü okula başlayacak çocuğun öz bakım becerisi yeterli olsada aileden ayrılacak olması, çocukta korku ve endişe yaratacaktır.

Uzmanından öneriler: Çocuklarınızı bulaşıcı hastalıklardan nasıl koruyabilirsiniz? Uzmanından öneriler: Çocuklarınızı bulaşıcı hastalıklardan nasıl koruyabilirsiniz?

İlk gün, ailelerde çoğu kez kabusa dönüşebiliyor. İlk günün sabahı sıradan bir gün gibi davranmaya özen gösterilmelidir. Çocuklara bir gün önceden sabah kaçta kalkacağı, kaçta evden çıkılacağı, kahvaltıda ne yeneceği ile ilgili konuşmalar çocuğun kendini hazırlamasına yardımcı olacaktır. 

Çocukların kaygısını azaltacak bir diğer unsurda vedalaşmadır. Okula bırakılırken çocukla vedalaşmak, hiçbir koşulda bir anda ortadan kaybolmamak gerekiyor. Vedalaşmaları kısa tutmak, sınıfta, koridorda ya da okulun bahçesinde uzun süre beklememek gösterilecek en doğru tutum olacaktır. 

Gün sonunda çocukların günü değelerlendirilmesi pek fazla istenilmemelidir. Çocuk istediği zaman ve an da anlatacaktır. Okula uyum sürecinde çocukların gösterdikleri temel davranışlar; ağlama, regresyon (yaş düzeyinin altında davranışlar sergileme), içe kapanma, saldırganlık, annenin sınıfa gelmesini istemek, inatçılık, yargılamak, tehdit etmek, ceza vermek, şiddet ve baskı uygulamak okula gitmek istememe davranışını okul fobisine dönüştürür. Oysaki okula gitmek istememe durumunda, uygun ebeveyn tutumu ve okulun desteği ile bu sorun aşılabilir.