TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. 

Uzun zamandır birçok mecrada yetkililere seslenen staj ve çıraklık mağdurlarının yasa kapsamına alınmaması vatandaşların mağduriyetinin devam etmesine neden olurken tepkiler de gecikmedi.

Çok küçük yaşlarda ekmek parası kazanmak için çalışma hayatına atılan stajyer ve çıraklar sigortalarının emeklilikte bağlayıcı sayılmasını ve emeklilikte önlerinde bulunan engellerin kaldırılmasını isteyerek yetkililere seslenmeye devam ediyor.

Bağ-Kur tescil konusu TBMM'de! 20 yılı aşkın mağduriyetlerinin telafisini istiyorlar Bağ-Kur tescil konusu TBMM'de! 20 yılı aşkın mağduriyetlerinin telafisini istiyorlar

Antalya Staj ve Çıraklık Mağdurları Eğitim Dayanışma ve Kültür Derneği de bölgelerinde birçok yetkiliyle görüşerek yaşadıkları mağduriyetin çözülmesini istiyor. Sahada da aktif olarak çalışan Antalya Staj Ve Çıraklık Mağdurları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Kılavuz ile yaşadıkları mağduriyeti konuştuk.

Meslek lisesi mezunu olduğunu belirten Kılavuz, emeklerinin karşılığını istediğini belirterek şu açıklamalarda bulundu:

1998 yılında iş makinaları servisinde staj yaptım. Aslında fiilen çalıştım çünkü beton mikser kazanının içine girerek helezonlarını kesip yeniliyorduk yani ağır ve tehlikeli iş yapıyorduk. Öğretmenlerimiz bize hadi şanslısınız çocuklar sigortanız başladı yaşıtlarınıza göre daha erken emekli olacaksınız dediler. Yıllarca staj SGK başlangıcım e-Devlette SGK başlangıcı olarak göründüğü için kendimizi normal SGK girişi yapılan insanlar gibi gördük. 

Yaşıtlarım şimdi emekli oluyor ben ise olamıyorum. O dönemde bana yapılan sigorta girişinin geçersiz olduğunu bilmiyordum. E-devlet kullanmaya başlayınca öğrendim ve çok üzüldüm. Çünkü ben yıllarca sigortam başladı sanıyordum. 

Çalıştığım işin ne kadar zor olduğunu ben biliyorum. Emeğimi, hakkımı istiyorum. Yakın zamanda çıkması beklenen Torba Yasa'da olmamız gerektiğini kesinlikle düşünüyorum.

Ülkenin en büyük sorunu olan ara eleman sorunu için sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan açıklama yaptı. Bu ülkede meslek liseliler ve çıraklık mağdurları böyle mağdur olmaya devam ettikçe kimse çocuklarını meslek lisesi ve çıraklık okullarına göndermez ve ara eleman sorunu çözülmez.

Ara eleman sorununun çözümü meslek lisesi ve çıraklık okullarından mezun insanların haklarını vermekten geçmektedir. Devlet büyüklerimizden bu mağduriyeti gidermelerini istiyorum.