Türkiye'de asgari ücretli çalışanların büyük bir çoğunluk oluşturduğu iş hayatında bu ücretin şu an net 8 bin 506 lira 80 kuruş olduğu biliniyor. Asgari ücretten alınan vergilerse hep tartışma konusu oldu.

6 Şubat Pazartesi günü merkez üssü Kahramanmaraş olan büyük deprem felaketinden etkilenen kentlerde çalışan depremzede işçilerin işlerini ve gelirlerini kaybettiklerine dair gelişmeler öğrenilmeye başlandı.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Pek ço küretim tesisinin zarar gördüğü, iş yerinin yıkıldığı ortamda binlerce çalışan da işini kaybetti. Asgari ücretli çalışanların ve diğer çalışanların deprem bölgelerinden göçünü önlemek için tedbirler öne çıkmaya başladı.

Asgari ücretteki verginin alınmaması ve işçinin eline brüt asgari ücretin geçmesi de yapılması beklenen düzenlemeler arasında bulunuyor. 

2023 için uygulanan 8 bin 506 lira 80 kuruş tutarındaki net asgari ücretin brüt 10 bin 8 lira olduğu biliniyor. Bunun 1401 lira 12 kuruşunu SGK primi, 100 lira 8 kuruşunu ise işsizlik sigortası primi oluşturuyor.

Kışlasız ve cezasız bedelli askerlik müjdesi gelecek mi? Kışlasız ve cezasız bedelli askerlik müjdesi gelecek mi?

Asgari ücretin işverene maliyeti 11 bin 760 lira. Deprem bölgelerindeki işverenler SGK ve işsizlik sigorta primi paylarının da doğrudan çalışana ödenmesi önerisinde bulunuyor. Bunun kabul edilmesi halinde çalışanın eline 11 bin 760 TL tutarının geçmesi bekleniyor.

Asgari ücretin deprem bölgesi için artıp artmayacağının kısa süre içinde netleşeceği tahmin ediliyor.