Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin ve Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ile bir araya geldi.

Yapılan toplantıda mişlyonların merakla beklediği Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) ve asgari ücretle ilgili gelişmeler değerlendirildi.

Dolar/TL haftaya nasıl başladı? Dolar/TL haftaya nasıl başladı?

Yarın başlayacak asgari ücret maratonundan önce dikkat çeken toplantı sonrası resmi bir açıklama yapılmadı.

ASGARİ ÜCRETTE SON DURUM NE?

Asgari ücret zammı için Asgari Ücret Tespit Komisyonu yarın ilk toplantısını yapacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, Türk- İş ve TİSK ile birlikte gerçekleşecek 3 toplantının ardından süreç resmen başlayacak.

Asgari ücret şu an net 5 bin 500 TL 35 kuruş olarak gerçerliliğini koruyor. 1 Ocak 2023'ten itibaren geçerli olacak yeni ücret, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmaları sonucunda belli olacak.

''YÜZDE 50 ZAM OLUR MU?'' 

Asgari ücret hakkında işçi veya işveren tarafı henüz bir meblağ dile getirmedi. Zamla ilgili çeşitli iddialar öne sürülürken Bakan Bilgin, "Yüzde 50 zam olur mu?" sorusuna "Hayali değil gerçekçi bir rakam üzerinde durmak lazım" ifadeleriyl cevap vermişti.

EYT DÜZENLEMESİ NEDİR?

Bir diğer önemli düzenleme de EYT hakkında. 8 Eylül 1999 öncesi sigorta girişi olanları ilgilendiren düzenlemede son sürece girildi. Düzenleme sonunda kadınlarda 20 yıl, erkeklerde 25 yıl sigortalılık süresini ve 5 bin prim gününü tamamlayanların emekli edilmesi bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, önceki günkü kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada, "Emeklilik için yılını doldurup yaş şartını bekleyenlerle ilgili çalışmamızı en kısa sürede tamamlayıp kamuoyuna açıklayacağız" şeklinde konuşmuştu.

Aralık ayında duyurulması beklenen EYT düzenlemesinden ilk aşamada yaklaşık 1,5 milyon kişinin faydalanması bekleniyor.