Türkiye'de yaklaşık 8 milyon işçinin gözü kulağı bugün yapılacak olan asgari ücret toplantısında. Yılbaşından sonra geçerli olacak zammın ne kadar olacağı merak konusu olmaya devam ediyor. İktidar, hem işverinin hem de işçilerin memnun edici bir rakam olacağı yönünde izlenimler vermesi, büyük ilgi uyandırıyor.  Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2022 yılında asgari ücrete yapılacak zammı belirlemek üzere çalışmalarına bugün başlayacak.

İktidar Asgari Ücret Zammı İçin Ne Düşünüyor?

Asgari ücret için kritik gün! İlk toplantı bugün yapılıyor işte asgari  ücrete gelecek zam - Internet Haber

Bakan Şimşek: Dış ticaret açığındaki iyileşme eğilimi sekiz aydır kesintisiz devam ediyor Bakan Şimşek: Dış ticaret açığındaki iyileşme eğilimi sekiz aydır kesintisiz devam ediyor

İktidar kanadında asgari ücret zammına ilişkin önemli açıklamalar yapıldı.

İlk olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, asgari ücret çalışmalarıyla ilgili olarak, "Kamu işçilerine ve memurlarına verdiğimiz yüksek oranlı zamlarla çalışanlarımızı enflasyona ezdirmemek için gereken çabayı gösteriyoruz. İnşallah asgari ücreti de benzer bir anlayışla tespit ederek, dar gelirlerinin üzerindeki yükü olabildiğince hafifleteceğiz" dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, "Cumhurbaşkanımızın en hassas olduğu hususlardan biri vatandaşımızın enflasyona ezdirilmemesi. Asgari ücret başta olmak üzere bu konuda gerekli hassasiyeti göstereceğiz" açıklaması yaptı..

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin de "Enflasyon karşısında emeği koruyacak bir asgari ücret seviyesinin belirlenmesi gerektiği düşüncesiyle hareket ediyoruz" diye konuştu.

İşçiler Asgari Ücret Zammı İçin Ne İstiyor?

Yaklaşık 8 milyon işçiye temsil eden Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yeni asgari ücret konusunda ortak yazılı açıklama yaptı.

 

Açıklamada, asgari ücretin işçi ve ailesinin günün ekonomik ve sosyal koşullarına göre insanca yaşamasını mümkün kılacak, insanlık onuruyla bağdaşacak bir ücret olduğu belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı: "Bu yönüyle asgari ücret, insanın yaşaması ve varlığını sürdürebilmesi için gerekli olan asgari gelir kaynağıdır. ILO Anayasası'nın girişinde, 'İşçinin ve ailesinin yalnızca geçimini temin eden ücret, insanca yaşamaya yeterli bir ücret değildir. Halbuki işçinin insanca yaşaması için yeterli ücrete sahip olması gerekir' ifadesine yer verilmiştir. Türk-İş, Hak-İş ve DİSK, "insan onuruna yakışır" bir düzeyde asgari ücret belirlenebilmesi için Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun çalışmalarında temel alınması gereken ilkeleri sıraladı.

İşveren Asgari Ücret Zammı İçin Ne İstiyor?

İşveren kanadından gelen talepler arasında asgari ücret üzerindeki vergilerin düşürülmesini istedi. Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), ücretler üzerindeki vergilerin kademeli olarak düşürülmesinin çalışan ve işverenler üzerindeki baskıyı azaltacak tek formül olduğunu bildirdi