Melih Meriç'ten kademeli emeklilik bekleyenlere destek: TBMM'de bu işin peşini bırakmayacağız Melih Meriç'ten kademeli emeklilik bekleyenlere destek: TBMM'de bu işin peşini bırakmayacağız

Asgari ücrete yapılan zamla birlikte "2023 Askerlik ve doğum borçlanması ne kadar, kaç TL, hesaplama nasıl yapılır?" soruları yanıt aramaya başladı. 

Doğum, askerlik, sigorta olmadan avukatlık stajını yapanların staj süreleri, hekimlerin fahrî asistanlıkta geçen süreleri, sigortalı olmaksızın doktora öğrenimi veya tıpta uzmanlık için yurt içinde veya yurt dışında geçirdikleri normal doktora veya uzmanlık öğrenim süreleri, seçim kanunları gereğince görevlerinden istifa edenlerin, istifa ettikleri tarih ile seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreleri borçlanılabiliyor.

Bakan Bilgin, katıldığı canlı yayında borçlanmaya ilişkin, ''Borçlanma konusunda büyük bir yanlışlık var. Mevcut yasal durumda 8 Eylül 1999 öncesi çekilecek istisnalar doğum, askerlik gibi durumlar. Eksik prim günü borçlanması gibi bir durum söz konusu değil. Bin lira eksikse bin lira yatacak öyle olacak.'' sözlerini kullandı.

ASKERLİK VE DOĞUM BORÇLANMASI NE KADAR?

Doğum ve askerlik borçlanması tutarı da asgari ücret zammı kadar artıyor. Mevcut durumda en düşük prim 69 lira, en yüksek prim de 517 lira.olarak biliniyor.

Öte yandan Ekonomist Muhammet Bayram, konu hakkında, ''Asgari ücretin %54,66 artmasıyla birlikte eksik prim günleri olanlarında günlük borçlanma tutarları en az %54,66 düzeyinde artmış oldu.

Vatandaşlarımız yeni yıl gelmeden 31.12.2022 tarihi itibariyle askerlik ve doğum borçlanması gibi borçlanmaları günlük en düşük 69-TL, en yüksek 517-TL üzerinden yapıyor iken 01.01.2023 tarihi itibariyle en düşük 107-TL, en yüksek 800-TL üzerinde yapacaklar.

EYT BORÇLANMA HESAPLAMA EKRANI...

Ayrıca Yurtdışı borçlanma en düşük: günlük 150-TL'ye 12 aylık askerlik borçlanması 38.430-TL'ye, tek çocuk için doğum borçlanması(2 yıl tek çocuk) 76.861-TL'ye çıkacak.

EYT kapsamında emekli olacak vatandaşlarımızın yeni yıl gelmeden borçlanmalarını yapmaları ceplerinden fazladan %54,66 daha az para çıkmasına yarayacak olduğundan, kendilerini bir an önce borçlanmalarını yapmaları konusunda uyarıyoruz.'' sözlerine yer verdi.(Kaynak:Milliyet)