AstraZeneca, Covid-19 aşısının nadir yan etkilerine dair yasal bir mücadele sonrasında aşıyla ilgili ender görülen bir yan etkiyi kabul etmişti. Bu itiraf, AstraZeneca'nın Oxford Üniversitesi ile birlikte geliştirdiği Covid-19 aşısına ilişkin geniş kapsamlı bir hukuki davada ortaya çıktı.

Aşı, Avrupa Birliği ülkeleri de dahil olmak üzere 50'den fazla ülkede kullanılıyor. Şubat ayında İngiliz Yüksek Mahkemesi'ne sunulan bir belgede, şirketin aşısının nadiren Trombotik Trombositopeni Sendromu (TTS) gibi yan etkilere neden olabileceği kabul edilmişti. Aşıyla ilgili toplu bir davada, bazı kişiler yakınlarını kaybettiğini, bazıları ise ciddi sağlık sorunları yaşadığını iddia etti.

İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan ile görüştü İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan ile görüştü

Dikkat çeken bir kararla, AstraZeneca aşılarının dünya çapında geri çekilme süreci başlatıldı. Şirketin açıklamasına göre, Covid-19 varyantlarına karşı uyarlanmış aşılar artık üretilmediği veya tedarik edilmediği için talep azaldı. Şirketin sözcüsü, aşının kullanımının ilk yılında 6,5 milyondan fazla hayat kurtardığını ve 3 milyardan fazla doz tedarik edildiğini belirtti.

''KARAR TAMAMEN TİCARİ NEDENLERLE ALINDI''

AstraZeneca, çekilmenin devam eden hukuki davalar veya aşının nadir yan etkilerinin kabul edilmesiyle doğrudan ilişkilendirilmediğini, kararın tamamen ticari nedenlerle alındığını vurguladı.

Aşı, piyasaya sürüldüğünde İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından "İngiliz biliminin zaferi" olarak nitelendirilmişti. Ancak aşının kullanımıyla ilgili endişelerin artmasıyla birlikte, 40 yaşın altındaki kişilere alternatif aşı önerilmişti. İngiltere'de 50 milyondan fazla kişiye uygulanan AstraZeneca aşısıyla 73 ölüm ilişkilendirilmişti. 

Editör: Dilara Adak