İstanbul Ataşehir Belediyesi'nde görevli EYT’li işçiler, belediye yöneticileri tarafından zorla emekli edildiğini öne sürerek belediye önünde direnişe başladı. 28 Eylül’de kanunsuzca işten çıkarıldıklarını söyleyen işçiler işe iade talebinde bulunuyor.

Mevcut ekonomik şartlarda zaten geçinmekte zorluk çeken işçiler bir de zorla işten çıkarılarak zor durumda bıraklıldı. Haksız yere işten çıkarıldıklarını, zorla emekli edildiklerini belirten işçiler maddi ve manevi olarak zorluk yaşadıklarını belirtirken belediyenin önündeki direnişlerine devam ediyorlar.

Direnişlerinin 24.gününde basın açıklaması düzenleyen işçiler şu açıklamalarda bulundu:

Biz Ataşehir Belediyesinde uzunca süredir çalışan, Ataşehir halkı için emek veren zorunlu emeklilik yasasının kalkmasına rağmen zorla emekli edilen ve buna karşı direnen Ataşehir emekçileriyiz.

Bugün direnişimizin 24. günü. 24 gündür ekmek ve haysiyet mücadelesi sürdürüyoruz. 24 gündür büyük bir kararlılıkla ve birlik içinde mücadelemize devam ediyoruz. Çünkü hiçbir şey emekçilerin birliğinden daha değerli değildir. Özellikle bu birlik mücadele alanlarında kurulmuşsa.

5 yıl önce hükümet yüz binlerce belediye işçisine kadro sözü verdi. Bizler güvenceli ve kadrolu çalışma hakkı beklerken çıka çıka şirket işçiliği çıktı. Dolandırıldık. Dağ fare doğurdu. Yüz binlerce belediye işçisinin kaderi başkanların iki dudağı arasından çıkacak söze bırakıldı. 

Bizim işten atılma hikayemiz de belediye yönetiminin talimatı, şirketin telefonu ile oldu. Meğer belediyemize bir telefon kadar yakınmışız. Çoğunluğu kadın, 9 işçi işten atıldık. Kadın kotası öneren bir anlayıştan beklenen bu mudur? Neden böyle zamanlarda en önce kadınlar harcanır?

İnfaz koruma memurları özlük haklarında iyileştirme bekliyor! İnfaz koruma memurları özlük haklarında iyileştirme bekliyor!

Bize gönderilen işten çıkarılma yazısında gerekçe  istihdam yaratmak  için yazıyordu. Emeklilik bahaneymiş. Bizi çıkarıp başkalarına alan açacaklarmış. Onlarca yıl emek verdiğimiz kurumumuzun yönetimi, bizleri seçim yatırımı olarak görüyormuş. Ne acı! 

AKP'nin 2018 yılında yaptığı düzenleme yüzünden 5 yıl boyunca zorunlu emekliliğe maruz bırakıldık. Binlerce işçinin canı yandı, bugün 7.500 liraya emekli durumunda, ikinci işte çalışıyor. 

Biz bu zorunlu emekliliğe başkaldırdık. 3 Mart 2023 tarihinde kaldırttık. Fakat gelin görün ki, AKP hükümetinin kaldırdığı yasayı Cumhuriyet Halk Partili belediye uygulayarak AKP'nin gerisine düşmüştür. Burdan soruyoruz, hak hukuk adalet diyen bir partiye ve belediyeye kanunsuzluk, adaletsizlik yakışıyor mu? 

Zorunlu emeklilik kaldirildiktan sonra biz de diğer işçiler gibi,  emekliliğe kendimiz onay verdiğimizde emekli edilebilme hakkı kazandık. Ama işverenimiz, bizim onayımız olmadan, bizi sanki kendimiz dilekçe doldurmuş ve emekli olmak istiyormuşuz gibi bir uygulama ile işten attı. 

Bunun ismi kanunsuzluktur, yasa tanımamaktır. Belediye yönetimimiz suç işliyor. 
Onayımız olmadan işlem yapan SGK suç işliyor. EYT çıktıktan sonra, sermeye ve işveren kendi rızası olmadan, emeklilik hakkı kazanmış binlerce işçiyi uyduruk gerekçelerle işten atmanın yolunu açıyor bütün Türkiye'de. 

Bunun pilot uygulaması ise Ataşehir Belediyesi'nde deneniyor. Anladık ki Ataşehir Belediyesi bizi sermayenin işçileri 7.500 TL'ye emekli etmenin yolunu açmak için kurban etmiş. Anladık ki sendikamız DİSK Genel İş, işveren ne diyorsa onu yapıyor, her ay bizden 1,5 yevmiye aidat kesiyorlar, zor günlerimizde ortalıkta yoklar.

Kendi imkanlarımızla, dostlarımızın dayanışması ile direnişimizi buraya kadar getirdik. Bize dayatılan onur kırıcı davranışları kabul etmiyoruz. Sosyal güvenlik haklarımızın çiğnenmesine izin vermeyecegiz. Anayasal haklarımızı elimizden alan bu kanunsuzluğu tanımıyoruz. Belediye yönetiminin yaptığı yanlıştan bir an önce vazgeçmesini ve işimize geri dönmek istiyoruz. Bizim mücadelemiz bütün işçi sınıfının esnek, taşeron, güvencesiz çalışma koşullarına karşı itirazdır.

Cumhuriyetin 2. yüzyılında  emeğin haklarını baştacı etmeliyiz. Bizler patronların, işverenlerin kullanıp, zamanı geldiğinde yan tarafa koyacağı insanlar değiliz, bizler bu ülkede her türlü değeri yaratan onurlu  işçileriz. Direnişimize devam edeceğiz, işimizi alana kadar burdayız. 

Bugün bizimle dayanışmaya gelen bütün dostlara teşekkür ederiz. Biz işçi sınıfıyız ve birlikte güçlüyüz. Sömürüye, baskıya, kanunsuzluğa, güvencesizliğe karşı birlikte mücadele edip, birlikte kazanacağız. Yaşasın işçilerin birliği! Yaşasın Ataşehir belediyesi direnişimiz!