Romanya'nın Karadeniz kıyısı - Podişor Doğalgaz Boru Hattı ihalesini uluslararası rakiplerini geride bırakarak kazanan Kalyon Holding ile SNTGN Transgaz arasında 2023'te yer teslimi yapılan projenin çalışmaları geçtiğimiz Haziran ayında başladı. 

Proje, Romanya'nın Karadeniz'de yer alan doğal gaz rezervlerinde yapacağı kapasite artırımı ile çıkaracağı ilave gazın ülkenin iç kesimlerindeki bağlantı noktalarına ulaştırılmasını sağlayacak. Romanya'nın yanı sıra Avrupa Birliği'nin (AB) artan gaz ihtiyacının karşılanması ve enerji arz güvenliği açısından da büyük önem taşıyan proje, tüm hızıyla ilerlerken SNTGN Transgaz'ın Genel Müdürü Ion Sterian ve üst düzey yöneticileri, Kalyon İnşaat'ın projelerini yerinde görmek için Türkiye'ye bir ziyarette bulundular. 

STERIAN, “TÜRKLER ÇOK ÖNEMLİ İŞLER YAPIYOR”

Romanya'dan gelerek incelemelerde bulunan ve SNTGN Transgaz'ın Genel Müdürü Ion Sterian, "Bugün Murathan Bey ile Kalyon Holding'in çalışmalarını yerinde görmeye geldik ve işin son derece kaliteli ve kusursuz bir şekilde yapıldığını gördük. Murathan Bey'i bunun için tebrik ediyorum. Gaz taşıma boru hatları geliştirilmesinde Türkler çok önemli işler yapıyor. Kalyon Holding, ekipman olarak, profesyonellik olarak ve ekip olarak dünyanın en büyük şirketlerinden biri.

ABD, Türkiye'nin İsrail davasına müdahil olmasına ilişkin: İkili ilişkilerimizi etkilemez ABD, Türkiye'nin İsrail davasına müdahil olmasına ilişkin: İkili ilişkilerimizi etkilemez

Türkiye enerji konusunda da bölgenin bir hubı haline geldi. Burada gördüğüm tabloya bakılırsa da herşey kusursuz şekilde yapılıyor. Murathan Bey ve benim ekip arkadaşlarım sahada çok iyi anlaşıyor, ben de Murathan Bey ile çok iyi anlaşıyorum. Şu ana kadar hiçbir problem yok, olmadı da ve umarım ki projenin sonuna kadar da hiçbir problem olmaz. Proje bittiğinde ben de Murathan Bey de size söz veriyoruz ki projenin bitiş tarihi olan 30 Haziran'da sizleri hem dijital hem basılı olarak davet edeceğiz. Umarım herşey umduğumuz gibi gider, ben herşeyin güzel gideceğine inanıyorum" dedi.

KALYONCU, “ROMANYA'NIN EN KRİTİK ALTYAPI PROJESİNİ ÜSTLENDİK”

Proje hakkında konuşan Murathan Kalyoncu, "Başkanın da söylediği gibi Romanya'nın en kritik altyapı projesini üstlenmiş bulunmaktayız. Neptün sahasında buldukları doğalgazı, Romanya boyunca, bütün Romanya halkının faydalanacağı bir şekilde desteklenecek boru hattının inşasını Kalyon olarak biz üstleniyoruz. Türk müteahhitlerinin, Kalyon gibi iş yapmış Türk müteahhitlerinin artık dünya çapında kritik altyapı projelerinde bulunmuş olması da bizim hem firmamız adına hem de ülkemiz adına gururdur.

Burada Başkan Sterian ile yaklaşık 1 senedir yakın bir şekilde çalışmaktayız. Orada sahadaki projelerimiz devam etmekte. Şu anda boruların kaynaklamasını yapıyoruz. Zaten Türkiye'de işlerimize olduğu yerden devam edeceğiz, büyümeye devam edeceğiz. Türkiye bizim için vazgeçilmez bir memleket ama biz öyle bir noktaya geldik ki artık kalıplarımıza sığamadığımız, kendimizi yurtdışında, Türklüğümüzü gösterdiğimiz çerçevede çalışmak istedik.

Bunun ilk adımlarından bir tanesini de Romanya'da yaptık. Romanya'ya ilk gittiğimizde birazcık tanımadığımız bir kültür zorlanırız diye düşündük ama Başkan Sterian'ın da yardımlarıyla ve anlayışlı bir idare sahibi olduğumuz için oradaki işler beklediğimizden hızlı gelişti. Romanya'da bu tarz kritik altyapı projelerine dahil olmaya devam edeceğiz. Romanya bizim için artık işlerimizi, operasyonlarımızı büyüteceğimiz bir lokasyon haline gelmiştir.”

Editör: Elif Zülfigaroğlu