Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev, söz konusu haberlerle ilişkin Azerbaycan Devlet Haber Ajansına (AZERTAC) önemli açıklamalarda bulundu.

Hacıyev, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

AB Komisyonu Başkanı von der Leyen’e İsrail desteği tepkisi: Sen bir savaş suçlususun AB Komisyonu Başkanı von der Leyen’e İsrail desteği tepkisi: Sen bir savaş suçlususun

"Rusya ve Azerbaycan liderleri, Azerbaycan topraklarında geçici olarak görev yapan Rus Barış Gücü birliklerinin görev süreleri dolmadan önce bölgeden çekilmesi yönünde karar aldı. Artık bu süreç başlamıştır. Azerbaycan ve Rusya savunma bakanlıkları, bu kararın uygulanması için gerekli olan faaliyetleri hayata geçiriyor." 

5 YIL SÜRE İLE YERLEŞTİRİLMİŞTİLER

2. Karabağ Savaşı, 27 Eylül 2020'de başlamış ve 44 gün sürmüştü. Savaş, 10 Kasım 2020'de Azerbaycan, Ermenistan ve Rusya liderlerinin üçlü bildirisiyle son bulunmuştu.

Bu kapsamda, Karabağ'da Ermeni nüfusun bulunduğu yerleşim bölgelerinin ve Laçın Koridoru diye bilinen Hankendi-Laçın yolunun güvenliğini sağlamak için bölgeye 1960 askerden oluşan ve "Rus Barış Gücü" diye isimlendirilen Rus birlikleri gönderilmişti.

 "Rus Barış Gücü" o bölgelere 5 yıl süre ile yerleştiridi ve görev sürelerinin 10 Kasım 2025'te bitmesi bekleniyordu.