2000 yılından önce esnaflık yapmaya başlayan, vergi numarası alan ve vergisini ödeyen ancak Bağ-Kur tescilini yaptıramayan vatandaşlar, 2003 ve 2008 yıllarında çıkarılan Bağ-Kur sicil affından haberdar olamadıkları için emeklilik haklarından mahrum kaldı.

Bağ-Kur tescil mağdurları çözüm bekliyor!

Vergisini ödedikleri yıllarda yaptıkları faaliyetleri emekliliklerine saydıramayan Bağ-Kur tescil mağdurları, geriye dönük tescil hakkı tanınmaması sebebiyle emekli olamadı. Yaşları ilerlediği için çalışma hayatında zorlanan ve uzun yılların emeğinin karşılığı olarak emeklilik hakkını talep eden Bağ-Kur'lular, bu durumun adaletsizlik olduğunu belirtiyor.

EYTADER Başkanı Nalan Esmeray liderliğinde, 24 Eylül Pazar günü İstanbul Maltepe'de bir araya gelen emeklilik mağdurları, 5000 prim günü kısmi emeklilik, intibak, ABO, Bağ-Kur tescil ve ihya, staj ve çıraklık sigortası, doğum borçlanması, 4-C askerlik borçlanması, 2000-2001-2002 dönem TSK ve EGM istirakçilerinin askerlik ve sivil okul borçlanması, 5510 sayılı kanun istirakçileri ve 2000 sonrası SGK mağdurları gibi birçok konuda çözüm beklediklerini dile getirdiler.

EYTADER Başkanı Nalan Esmeray öncülüğünde gerçekleşen etkinlikte konuşan Bağ-Kur tescil mağduru Ahmet Kılıç, şu ifadeleri kullandı:

"Biz esnaf olarak çalışırken 1479 sayılı yasada diyordu ki oda kaydın varsa, ticaret sicil kaydın varsa ya da vergilerden herhangi bir tanesi varsa Bağ-Kur'lu oluyorsun. Yani bunların üçünü de yapmadan veya herhangi birini yapmadan biz hiç bir yerde çalışamıyorduk. Ancak biz bunların hepsini yaptık.

Sosyal güvence hakkımız elimizden alındı

Emeklilik belgesiyle gidip Bağ-Kur'dan primlerimi ödeyeyim diyorum yok. 2000 yılında yasa getirilmiş. Denmiş ki size 4 ay süre veriyoruz, 2000'den önceki yılların borçlarını gelin ödeyin. Yani tescil yapın hakkınızı alın denmiş. Ancak O 4 ayda internet yoktu, haber kanalları da böyle etkili değildi.

Binek otomobil ihracatı 3 ayda 2,5 milyar doları aştı Binek otomobil ihracatı 3 ayda 2,5 milyar doları aştı

Ondan sonra bir de 2008 yılına geliyorlar. 14 ay 6 ay arasında onu da kimse fark etmiyor. Yani nereden öğrendik biz bu işi? Gerçi yine farkında değildik. Yani şu anda bilinçli gözüküyor olabiliriz ama esnaftık, bakkal, kasap, şoför vb. işlerde çalışıyorduk. Yani devletin bunu yapması lazım.

Elimizden alınanları 2023 yılında EYT çıkınca fark ettik. Açıkçası benim çocuğum 'Sen de olabiliyor musun emekli?' dedi. 'Bakalım' dedik, baktık. Ticaret sicilinde kaydımız da varmış, vergi dairesine de varmış. 'Tamam' dedik, peki bu ne tescil nedir? Bir bir öğrendik ki biz tescil mağduruymuşuz, yani Bağ-Kur tescil mağduru ben 50 yaşını geçmiş bir insanım mesela yani.

"Gasp edilen hakkımızın iadesi için çabalıyoruz"

EYT çıkmazsa farkına varmayacaktık. Yani böyle bilinçsizce gidecektik ama şu anda bir birlik oluşturduk. Hakkımızı sosyal medyada, çeşitli etkinliklerle duyurmaya çalışıyoruz.

Gasp edilen hakkımızın iadesi için çabalıyoruz. Bizi en çok umutlandıran ne oldu biliyor musunuz? Arkadaşlar? Bizi en çok umutlandıran sayın Vedat bilgin'in vergi ve oda kaydı varsa bu işi çözeriz demesi. Bakın burada çoluk çocuğumuz, ailemiz var. 500 kişi görüyorsunuz. Herkes buraya geldi. Sayın Cumhurbaşkanımızın sözüne itimat ediyoruz."