Bağ-Kur mağdurları, emeklilik için gerekli şartları yerine getirmelerine rağmen, tescil ve ihya işlemlerinde yaşanan aksaklıklar yüzünden mağdur oluyor. Bu mağduriyet, hem emeklilik sistemindeki adaletsizliği hem de Bağ-Kur'luların ekonomik ve sosyal sorunlarını artırıyor.

Bağ-Kur mağdurları, geçmişteki çalışmalarının kayıt altına alınmaması sebebiyle emekli olamıyor ve hak kaybına uğruyor. Bu durumun emeklilik sistemindeki eşitlik ve adalet ilkelerine aykırı olduğunu belirten Bağ-Kur mağdurları, bu haksızlığa son verilmesini ve hak ettikleri emekliliği alabilmeleri için yasal düzenleme yapılmasını talep ediyor.

Bağ-Kur tescil, ihya ve prim mağdurları, yasal düzenleme bekliyor!

Bağkur tescil mağdurları ise, devletin resmi kurumlarına vergi, harç ve aidat ödedikleri, noterlerden defter tasdik ettirdikleri halde, Bağ-Kur'lu sayılmadıklarını ve emeklilik haklarından mahrum bırakıldıklarını ifade ediyorlar.

1479 sayılı kanunun 24., 25. ve 26. maddelerinde Bağ-Kur'lu sayılanlar net bir şekilde belirlenmiş olmasına rağmen, bu maddelerin uygulanmadığını vurguluyorlar. Bağ-Kur tescil mağdurları, çalışma yıllarına ait kanunların hayata geçirilmesini ve sosyal güvenlik haklarına erişmek istiyor.

Bağ-Kur tescil, ihya ve prim mağdurları, yasal düzenleme bekliyor. Bu mağdurlar, geriye dönük tescil hakkı verilmemesi nedeniyle emekli olamıyor ve büyük mağduriyet yaşıyor. Çalışma hayatlarında yeterli prim ve yaş şartını yerine getirmelerine rağmen, tescil ve ihya sorunu nedeniyle emeklilik hakkından mahrum bırakılıyor. Bu durum, emeklilikte adalet ilkesine aykırı olduğu gibi, Bağ-Kur'luların maddi ve manevi sıkıntılarını da artırıyor. Bağ-Kur mağdurları, bu ayrımcılığa son verilmesini ve hak ettikleri emekliliğe kavuşabilmeleri için yasal düzenleme yapılmasını talep ediyor.

Bağ-Kur mağdurları, 2000 yılından önce sigortalı olanların haklarının geri verilmesini ve Bağ-Kur'a kayıt olma imkanı tanınmasını istiyor. Ayrıca prim borçlarının yeniden yapılandırılmasını talep ediyor. Sosyal medyada seslerini duyurmaya çalışan Bağ-Kur mağdurları, Torba Yasa'ya da dahil edilmelerini ve emeklilik sisteminde adalet sağlanmasını bekliyor.

Bağ-Kur tescil, ihya ve prim mağduriyeti bitecek mi?

Bağ-Kur'luların emeklilik için gerekli prim gün sayısının 7200'e düşürülmesi için çalıştıklarını söyleyen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, bu konuda kendilerine verilen görevleri yerine getirdiklerini belirtti. Vedat Işıkhan, bu sayede Bağ-Kur'luların 5 yıl daha erken emekli olabileceklerini kaydederek, bütçe kurallarına uygun bir şekilde bu amaçlarına ulaşacaklarını ifade etti. Ancak düzenlemeye ilişkin net bir tarih belitmedi.

Mart ayı kısa vadeli dış borç stoku açıklandı: 175,4 milyar dolar Mart ayı kısa vadeli dış borç stoku açıklandı: 175,4 milyar dolar

"2024 yılı bütçesinde adı yok"

Öte yandan konuya ilişkin açıklama yapan Ömer Fethi Gürer, paylaşımında şu ifadelere yer verdi: "Komisyonda konuştum-“Emeklilikte adalet arayanların,taşeronda kadro bekleyenlerin, atama bekleyenlerin, geçici mevsimlik işçilerin, staj ve çıraklık mağdurlarının, 9000 gün prim 7200 güne inmesini isteyenlerin, vergide adalet bekleyenlerin 2024 yılı bütçesinde adı yok, tanımı da yok."