TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. Ancak yasa kapsamında Bağ-Kur tescil ve ihya mağdurlarının olmaması nedeniyle emeklilik mağduriyeti devam ediyor. 

Uzun zamandır birçok mecrada yetkililere seslenen Bağ-Kur tescil ve ihya mağdurlarının yasa kapsamına alınmaması vatandaşların mağduriyetinin devam etmesine neden olurken tepkiler de gecikmedi.

Geriye dönük tescil hakkı verilmemesi nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur tescil mağdurları maddi ve manevi sıkıntılar yaşıyor. Belirli bir yaşın üstünde olmaları nedeniyle çalışmakta zorlanan ve uzun yıllar süren çalışma hayatlarının ardından en temel hakları olan emeklilik hakkına kavuşmak isteyen Bağ-Kur'lular yaşadıkları bu durumu adaletsizlik olarak nitelendiriyor. 

Mikrofon Bağ-Kur mağdurlarında: Hakkımızı yiyenlerin bahçelerinde çiçekler solsun! Mikrofon Bağ-Kur mağdurlarında: Hakkımızı yiyenlerin bahçelerinde çiçekler solsun!

Tescil, ihya ve yasada düzenleme isteyen Bağ-Kur mağdurlarının yaşadığı sıkıntılar günden güne artıyor. Emeklilikte adil bir sistem olmasını isteyen Bağ-Kur mağdurları yapılan bu ayrımcılığa karşı çıkarken emekli olmak için çok daha uzun süre bekleyecek olmalarına da tepki gösteriyor. Prim ve yaş şartını yerine getiren Bağ-Kur mağdurları aynı şartları yerine getirdikleri kişilerin aksine tescil ve ihya sorunu nedeniyle emekli olamıyor. 

2000 yılı öncesi sigortalılık hakları iade edilerek mükellefiyet başlangıç tarihleri itibarıyla kuruma tescil imkanı verilmesini talep eden Bağ-Kur tescil mağdurları sosyal medyadan yetkililere seslenmeye devam ederek torba yasasında kendilerine de yer verilmesini ve yaşadıkları bu mağduriyetin son bulmasını bekliyorlar. 

4.10.2000 tarihi öncesine ait vergi kaydı olduğu halde Bağ-Kur kaydı olmayanların sigorta başlangıç tarihi 4.10.2000 olarak alınmaktadır. Bu uygulama nedeniyle de birçok Bağ-Kur'lu vatandaş mağduriyet yaşamakta.

Kademeli emeklilik, Bağ-Kur, staj ve çıraklık... Torba Yasa'da neler var? Kademeli emeklilik, Bağ-Kur, staj ve çıraklık... Torba Yasa'da neler var?

Tescil hakkı gelmemesi nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur'lular maddi ve manevi sıkıntılar yaşıyor. Belirli bir yaşın üstünde oldukları nedeniyle çalışmakta zorlanan ve uzun yıllar süren çalışma hayatlarının ardından en temel hakları olan emeklilik hakkına kavuşmak isteyen Bağ-Kur'lular yaşadıkları bu durumu eşitsizlik olarak nitelendiriyor. 

X'te (Twitter) etkinlik düzenleyen Bağ-Kur mağdurları yetkililere seslenerek tescile onay verilmesini talep ediyor.