TBMM Genel Kurulunda, Emeklilikte Yaşa Takılanlarla (EYT) ilgili düzenlemeleri içeren Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin tamamlanmasının ardından EYT yasası çıktı. Ancak geriye dönük tescil hakkı ve ihya bekleyen Bağ-Kur mağdurları yasa kapsamına dahil edilmedi. 

Uzun zamandır birçok mecrada yetkililere seslenen Bağ-Kur tescil, ihya ve prim mağdurlarının yasa kapsamına alınmaması vatandaşların mağduriyetinin devam etmesine neden olurken tepkiler de gecikmedi.

Geriye dönük tescil hakkı verilmemesi nedeniyle emekli olamayan Bağ-Kur tescil mağdurları maddi ve manevi sıkıntılar yaşıyor. Belirli bir yaşın üstünde olmaları nedeniyle çalışmakta zorlanan ve uzun yıllar süren çalışma hayatlarının ardından en temel hakları olan emeklilik hakkına kavuşmak isteyen Bağ-Kur'lular yaşadıkları bu durumu adaletsizlik olarak nitelendiriyor. 

Tescil affı, ihya ve yasada düzenleme isteyen Bağ-Kur mağdurlarının yaşadığı sıkıntılar günden güne artıyor. Emeklilikte adil bir sistem olmasını isteyen Bağ-Kur mağdurları yapılan bu ayrımcılığa karşı çıkarken emekli olmak için çok daha uzun süre bekleyecek olmalarına da tepki gösteriyor. Prim ve yaş şartını yerine getiren Bağ-Kur mağdurları aynı şartları yerine getirdikleri kişilerin aksine tescil ve ihya sorunu nedeniyle emekli olamıyor. 

2. torba yasadan kimler faydalanabilecek? 2. torba yasadan kimler faydalanabilecek?

2000 yılı öncesi sigortalılık hakları iade edilerek mükellefiyet başlangıç tarihleri itibarıyla kuruma tescil imkânı verilmesini talep eden Bağ-Kur tescil, ihya ve prim mağdurları sosyal medyadan yetkililere seslenmeye devam ederek torba yasasında kendilerine de yer verilmesini ve yaşadıkları bu mağduriyetin son bulmasını bekliyorlar. 

Mevcut ekonomik şartlarda geçim sıkıntısı yaşayan Bağ-Kur tescil, ihya ve prim mağdurları emeklilikte önlerinde bulunan engellerin kaldırılmasını, haksızlıkların giderilmesini istiyor. Geçtiğimiz gün Meclis'in açılmasıyla umutlanan Bağ-Kur tescil, ihya ve prim mağdurları yetkililerden olumlu bir açıklama bekliyor. Meclis'te gündeme getirilmeyi bekleyen Bağ-Kur tescil, ihya ve prim mağdurları birçok mecrada yetkililere seslenmeye devam ediyor.

Bağ-Kur prim gün sayısı düşecek mi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan TRT Haber'de gündeme ilişkin sorulara cevap verdi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim öncesi vaatlerinde bulunan Bağ-Kur prim günlerini 7 bin 200'e düşürme sözü Bakan Işıkhan'a soruldu. 

Bakan Işıkhan konuya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

Bu konuda tabi biz talimatlarımızı aldık. Sayın Cumhurbaşkanımızın her sözü bizim için talimattır. 7 bin 200 güne düşürülmesi bizim için önemli sözlerden bir tanesi. Bu konuda biz çalışmalarımıza başladık. Burada 5 yıl kazanıyor aslında. 9 bin yerine 7 bin 200 ödeyerek BAĞ-KUR'lulara 5 yıl öncesinde emekli olma hakkı tanıyoruz. Bu da inşallah bütçe disiplini doğrultusunda bu hedefimizi de gerçekleştireceğiz. Bu konuda temel değişkenlerimiz, standartlarımız olacak çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çok acele etmemizi gerektiren bir durum da söz konusu değil. Çünkü 5 yıllık süre boyunca biz bu seçim vaatlerini yerine getirmekle mükellefiz. Biz bütçemiz doğrultusunda inşallah bütçemizdeki bu iyileşmeler arttıkça biz de bu sözleri vaatleri vatandaşlarımızın lehine çalışanlarımızın lehine olabilecek tüm uygulamaları da hayata geçirmek için çalışacağız. 

EMADDER Başkanı Uğurlu: "20 sene sonra emekliliğe hayır diyoruz" EMADDER Başkanı Uğurlu: "20 sene sonra emekliliğe hayır diyoruz"

Bağ-Kur'luların prim ve yaş şartı değişecek mi?

Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, 09/10/2023 tarihinde Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifini Meclis'e sundu. 

Sarı'nın teklifinde genel gerekçe olarak şu ifadelere yer verildi:

2008'de yapılan sosyal güvenlik düzenlemesiyle işçi ve memurların emekliliği için gerekli ödeme gün sayısı 7 bin 200 olarak belirlenmişti. Bağ-Kur'lular için bu süre 9 bin gün olarak tespit edilmişti. Bu nedenle Bağ-Kur'lular daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalmaktadır. 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler 60 yaşım doldurduğunda emekli olurken, Bağ-Kur da ise kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9 bin prim günü koşullarını birlikte sağlamaları durumunda emekli olabilmektedir. Normal koşullarda SGK'lılar için emeklilik tarihi hesaplanırken ilk işe giriş, sigorta tescil tarihi esas alınırken, Bağ-Kur da ise fiilen prim ödenen güne göre emekli olunmaktadır. Esnaf ve zanatkarlarımız, prim gün sayısının SSK'lılarla eşitlenerek 7 bin 200 güne inmesini talep etmektedir.

Yapılacak düzenlemeyle norm birliği sağlanarak tüm çalışanlar eşit zamanda emekli olabileceklerdir. Bu kanun teklifi ile, esnafın, emeklilik için gerekli prim gün sayısının SGK'lılarla eşitlenmesi öngörülmekte, Bağ-Kur'lular 9 bin prim günü yerine 7 bin 200 günde emekli olabilmeleri amaçlanmakta yapılacak düzenlemeyle iki sigorta kolu arasındaki 1800 günlük süre farkı kaldırılarak emeklilik için gerekli prim süresi eşitlenmiş olmaktadır.

Bakan Bolat: ABD ve Türkiye'nin her zamankinden daha yakın işbirliği yapması gerekiyor Bakan Bolat: ABD ve Türkiye'nin her zamankinden daha yakın işbirliği yapması gerekiyor

Yapılacak düzenlemeyle norm birliği sağlanarak tüm çalışanlar eşit zamanda emekli olabilecekleri bir yasal düzenleme hakkında kanun teklifi hazırlanmıştır. 

Teklifin verilmesinin üzerinden 9 gün geçti ve teklifin son durumu TBMM sisteminde komisyonda olarak belirtiliyor. Uzun zamandır prim ve yaşta düzenleme yapılmasını bekleyen Bağ-Kur mağdurları kanun teklifinin sunulmasının ardından umutlanırken Meclis'in teklifi kabul etmesini talep ediyor.