8 Eylül 1999 öncesinde staj girişleri olmasına rağmen EYT yasasından yararlanamayan staj ve çıraklık mağduru büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştı. 

Seçime kısa bir süre kala AKP hükümetine seslenen mağdurlar, Meclis'i kapatarak  staj ve çıraklık mağdurlarının da beklentilerini suya düşürmüş oldu. 

Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal, Meclis'e getirilecek 2. torba yasa içerisinde staj ve çıraklık mağdurlarının yer alacağını iddia etmesine karşın, söz konusu 22 maddelik yasa seçimlerden önce gündeme getirmedi.

"2. TORBA YASADA VARDI AMA BİZ ÇIKARTTIK"

Tüm bu gelişmelerin üzerine, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, "Staj mağduriyeti diye bir şey yoktur. Ortada iş akdi bulunmuyor. Bu yalnızca eğitim faaliyetidir ve yapılan sigortanın da kapsamı 'sağlık' ile sınırlıdır. Dolayısıyla ortada prim olmadığından, işe başlangıç olarak kabul edilemez" ifadelerini kullanmıştı. 

Son olarak Önal, sosyal medya hesabından dikkat çeken bir paylaşımda bulundu. Twitter'da Önal'ın kendi bölgelerine ziyarete geldiğini söyleyen bir staj ve çıraklık mağduru, "Bugün sayın Bakanımız Vedat Bilgin ilçemize geldi .Bende kendimi tanıttım ve staj konusunu sordum . 2. Torbada vardı biz çıkarttık dedi" şeklinde bir iddia ortaya atarken, söz konusu paylaşımı Sosyal Güvenlik Müşaviri Onur Önal da kendi hesabından paylaştı. 

Bilgin'in böyle bir açıklama yapıp yapmadığı henüz bilinmezken, sosyal medyada binlerce stajyeri, iddialara sert şekilde tepki gösterdi. 

Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale! Çok sayıda gözaltı var... Taksim Meydanı'na yürümek isteyen gruplara müdahale! Çok sayıda gözaltı var...

STAJYERLER İÇİN SEÇİM ÖNCESİ EMEKLİLİK MÜMKÜN MÜ?

Meclis, seçimler nedeniyle 7 Nisan'da çalışmalarını tamamlamış olsa da, TBMM'nin yeniden toplanması için herhangi bir yasal engel bulunmuyor. Buna karşın, Nisan ayı içerisinde yeniden mesaiye başlanılmaması halinde Meclis'in, seçimlere 2 hafta kala toplanması ise ihtimal dahilinde bulunmamakta. 

Bu nedenle Erdoğan tarafından önümüzdeki hafta içerisinde bir müjde açıklanmaması halinde staj meselesi en erken olarak Haziran ayında, yeni TBMM'nin sorumluluğuna kalmış olacak. AKP hükümetinin mağduriyetin gidilmesi yönünde bir karar vermesi halinde ise, geçtiğimiz haftalarda Millet İttifakı'nda yer alan partiler tarafından yapılan açıklamada, TBMM'nin yeniden mesaiye başlamasına destek verileceği ilan edilmişti. 

SEÇİM STAJYERLERİN KADERİNİ ETKİLEYEBİLİR

Geçtiğimiz günlerde ünlü gazeteci Esra Elönü'nün konuğu olan AKP Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, staj konusunda bir açıklama yapmamıştı. Ancak staj ve çıraklık konusunun EYT'den ayrı olarak değerlendirilebileceği ve gereklilik görülmesi halinde seçimlerden sonra gündeme alınabileceğini açıklamıştı.