Taşeron işçilerinin kadro sorunu, yıllardır çözülemeyen bir sorun olarak gündemde. Yetkililerin işçilere verdiği sözler yerine getirilmediği gibi, ekonomik kriz de işçilerin yaşam standartlarını düşürüyor. İşçiler, kadroya geçerek eşit işe eşit ücret ve hak almak istiyor. Meclis'e sunulan taşeron işçilerinin kadroya geçirilmesi kanun teklifi, kadro bekleyen yüz binlerce işçiyi umutlandırdı. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nin dün yapılan toplantısının ardından yetkililerden açıklama bekleyen taşeron işçiler, kadro taleplerini bir kez daha dile getirdi.

Taşeron işçiler, seçim öncesi kadro sözü veren eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin'in açıklamalarını hatırlattı. Bilgin, taşerona kadro sorununun seçimden sonra çözüleceğini vaat etmişti. Ancak yeni atanan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, konu hakkında henüz bir açıklama yapmadı. Bu durum işçileri hayal kırıklığına uğrattı ve kadro bekleyişleri devam ediyor.

"Taşeron işçiler sorunu var"

Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, şu şekilde konuşmuştu:

"Bazı sorunlar seçimden sonra çözülecek. Çünkü önümüzde çözülmesi gereken çok sayıda dosya var. Taşeron işçiler sorunu var, başka sorunlar var. Onların hepsini adım adım çözeceğiz. Çözmediğimiz hiçbir şey olmayacak. Çalışma hayatı huzurlu olursa, çalışma hayatında işçi, işveren, devlet arasındaki ilişkide emeğin hukukunu koruyan bir yaklaşım hakim olursa sorunlar çözülür. Bizim devletimiz sosyal bir devlettir. Çalışanlarını, emeklilerini, emekçilerini korumak Anayasal görevidir."

"Emekten yana olanlardan yana tavır alın"

Taşeron işçilerin kadro talebini gündeme getiren Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, “Taşeron çözülecekti ama seçimden önce çok gündemde olan konu seçim sonrası hiç ağızlara bile alınmıyor ama buna birileri 'dur' diyecek. Bu ziyarette arkadaşlarımız toplantı yapacağız. Biz genel seçimde 'Emekten yana olanlardan yana tavır alın' dedik, yerel seçim geliyor ve biz yine aynı sözü söyleyeceğiz.” dedi.

Taşerona kadro verilecek mi?

Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz'ın konuyla ilgili soru önergesine Bakan Işıkhan'dan cevap gelmezken Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara'nın soru önergesine verilen yanıt dikkat çekti. "Çalışmalar devam ediyor" ifadesine tepki gösteren Kara, "Maalesef soru önergemiz yine “çalışmalara devam edilmektedir” denilerek geçiştirilmektedir." dedi.

Taşeron işçilerine kadro verilip verilmeyeceği ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz'ın konuyla ilgili soru önergesine vereceği cevap ile belli olacak. 

Mersin Milletvekili Burhanettin Kocamaz'ın soru önergesinde şu ifadeler yer almıştı:

Kamu kurum ve kuruluşlarında taşeron olarak görev yapan işçiler kadro beklemektedir. Kamuda taşeron olarak çalışanların sürekli işçi kadrosuna alınması konusunda hükümet tarafından seçim öncesi söz verilmişti.Bu bilgiler ışığında;

1. Kamuda görev yapan taşeron işçilerin sürekli işçi kadrosuna alınması konusunda bir çalışmanız var mıdır? Bu konuda ne zaman bir çalışma yapmayı planlıyorsunuz?

2. Kamu kurum ve kuruluşlarında toplam kaç taşeron işçi görev yapmaktadır? Yapılacak olan çalışma kapsamında toplam kaç taşeron işçiye kadro vermeyi düşünüyorsunuz?

Rekabet Kurulu'ndan 7 başvuruya karar çıktı Rekabet Kurulu'ndan 7 başvuruya karar çıktı