Bakırköy Belediyesi yönetimi, işçilerin sendikal haklarını gasp etmeye devam ediyor. 2018'den beri Genel-İş Sendikası'nın yetkili olmasını engellemek için Çalış-Sen adlı bir sendika kurdular. Belediye şirketine geçen işçiler, Genel-İş'e üye oldular ve Çalışma Bakanlığı'ndan yetki belgesi aldılar. Ancak Bakırköy belediyesi yönetimi, şirketin adını değiştirerek ve dava açarak yetki belgesini iptal ettirmeye çalıştı.

Van'da Hizmet-İş Sendikası'ndan eylem! 'Ekmeğimizi geri istiyoruz' Van'da Hizmet-İş Sendikası'ndan eylem! 'Ekmeğimizi geri istiyoruz'

BELEDİYE YÖNETİMİ TOPLU SÖZLEŞME SÜRECİNİ ENGELLEDİ

Yargıtay, Genel-İş'in yetkili sendika olduğunu onayladı. Buna rağmen belediye yönetimi, işçileri Çalış-Sen'e zorlayarak toplu iş sözleşmesi sürecini engelledi. İşçiler, haklarını almak için mücadele ediyorlar. Genel-İş, toplu iş sözleşmesi konusunda Yüksek Hakem Kurulu'na başvurdu. Ancak iddialar göre 21 Eylül'de grev oylamasında işçiler, belediyenin baskısıyla "Hayır" dedi. Şimdi ise sendika, kuruldan karar çıkmasını bekliyor. Bu arada Bakırköy belediyesi, işçileri Çalış-Sen'e üye yapmaya çalışıyor. Genel-İş'e üye olmayanlar, dilekçe vererek toplu sözleşmeden faydalanabilecekler ama geriye dönük haklarını alamayacaklar. Bunun için de kurulun 6356 sayılı Yasa'ya uygun bir karar vermesi lazım.

Genel-İş İstanbul Avrupa Yakası 2 No'lu Şube Sekreteri Süreyya Doğan, belediyede yetki belgesinin olumsuzluklara rağmen süren mahkemeler sonucunda, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi kararıyla kesinleştiğini belirtti. Doğan, işverenin yasalara ve anayasal haklara uymadığını ifade etti.

BELEDİYE YÖNETİMİ İŞÇİLERE BASKI YAPIYOR

Süreyya Doğan, işverenin greve çıkan işçilerin maaşlarını ve haklarını ödememek için bir plan yaptığını iddia etti. Ayrıca belediye yönetiminin, işçilere greve "Evet diyeceksiniz" baskısı yaptığını da belirtti. Ancak işçilerin bu oyunu bozduğunu ve toplu iş sözleşmesinin yüksek hakem kuruluna gönderildiğini dile getirdi. Şu an işçilerin toplu iş sözleşmesinden kaynaklanan haklardan yararlanmamaları için üyeliklerinin baskıyla durdurulduğunu söyledi. Ayrıca 2 işçinin işten çıkarıldığını ve birçok işçinin yerinin değiştirildiğini ifade etti.

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ve meclis üyeleri hakkında konuşan Doğan, "Hak, hukuk ve adalet" konusunda sessiz kalarak 3 maymunu oynamaya devam ettiklerini söyleyerek eleştirdi.