Küresel ısınma başlıca atmosfere salınan gazların neden olduğu düşünülen sera etkisinin sonucunda, Dünya üzerinde yıl boyunca kara, deniz ve havada ölçülen ortalama sıcaklıklarda görülen artışa verilen isimdir. Küresel ısınmanın yol açtığı en önemli sorunlardan biri de deniz seviyesinin yükselmesi. Bu soruna çözüm bulmayı amaçlayan İranlı mimar Sajjad Navidi balon balık görünümlü evler tasarladı. 

Ganvie, Batı Afrika ülkesi Benin’in Nokoué Gölü’nde yer alan bir göl köyü. Bu bölgedeki evlerin çoğu suyun üzerine inşa edilmiş, ahşap ve zayıf yapılardan oluşuyor. Yağışlar ve gelgitlerle yükselen su seviyesi bu evleri zaman içerisinde yıpratıp yıkabiliyor. Navidi, insan hayatı için tehdit oluşturan bu duruma, bölgede birçok türü yaşayan balon/ kirpi balıklarından ilham alan bir çözüm sundu. Tasarımının adı ‘Puffer Village’. Ganvie köyü için tasarlanan Puffer Village, deniz seviyesi yükselmesinin tehdit ettiği tüm kıyı bölgelerinde ve köylerde uygulanabiliyor.

Yerli turistler geçen yıl seyahate ne kadar harcadı? İşte en çok gidilen yerler… Yerli turistler geçen yıl seyahate ne kadar harcadı? İşte en çok gidilen yerler…

Tasarımını konuşmak üzere ulaştığımız Sajjad Navidi, Tahran Sanat Üniversitesi’nde mimarlık ve enerji alanında yüksek lisans eğitimi alıyor. Canlılardan ve doğadan ilham alan çeşitli projeler üzerine çalışmış. Sürdürülebilir mimariyle ilgilenen Navidi, “Yerel malzemeleri kullanarak yoksun bölgelerdeki insanlar için tasarım yapmayı seviyorum” diye anlattı.

İklim değişikliği önemli bir sorun

 

İklim değişikliğiyle başa çıkmada mimari de giderek önem kazanıyor. Navidi, şunları söyledi:

“Günümüzde iklim değişikliği, tüm insanların yüzleştiği en önemli zorluklardan biri ve her meslekten bireyler sorumluluk almalı ve bunun için çaba göstermeli. Bir mimar, çevresel kalıpları inceleyerek ve akıllı çözümler üreterek iklim değişikliğini en aza indirmede büyük bir etkiye sahip olabilir.”

ilginizi çekebilir