Ekonomik durumlardan dolayı kredi çeken yüzbinlerce vatandaş, yüksek faiz oranlarından dolayı borçlarını geriye ödeyememektedir. Bu durum ileriye dönük olarak hem mağdurlar hem de bankalar arasında büyük sorunlar doğmasına sebep olmaktadır. Mağdurlar Hayat pahalılığı ve enflasyondaki artışın artıştan dolayı sicil affı istemektedirler.

VATANDAŞLARDAN BANKA BORÇLARINA ''SİCİL AFFI'' İSTEĞİ

 Esnafların Tarım kredi borçlarının yapılandırma kapsamına alınması ve kara listeden kaldırılmaları için milletvekilleri Meclis kürsüsünde çözüm önerisinde bulunmuştu. Yapılan açıklamada tarım kredi borçları olan vatandaşların yapılandırma içine dahil edilmesi için teklif sunulmasına rağmen, hükümet tarafından konuya ilişkin açıklama yapılmaması, banka sicil affı mağdurları tarafından tepki çekti.

Vatandaşlar çekmiş oldukları krediye yüksek faizlerle geri ödemekte zorlanmaktadır. Bu ticaret ile ilgilenen esnafları çaresiz bırakarak bankalar ile arasının açılmasına sebep olmuştur. Tarım kredi borçlarının yapılandırma kapsamına alınmasını ve kara listeye alınan vatandaşlar, bankalar ile sıfırdan yeni bir başlangıç yapmak istemektedir. Getirilmesi istenen yasa ile borçlarda düzenlemeye gidilerek ödeyemedikleri borçlarına af getirilmesini talep edilmektedir. Ekonomik şartlardan dolayı ticaret yapmakta zorlanan vatandaşların, temizlenen sicil sayesinde tekrardan borçlanma hakkı doğacak. Böylelikle, hem banka sicil affı mağdurlarının hem de kredi veren bankaların büyük ölçüde eli hafifleyecek.

BANKA SİCİL AFFINDAN KİMLER YARARLANABİLECEK?

1-Gerçek veya tüzel kişilerin bireysel kredileri,

2-Gerçek veya tüzel kişilerin ticari kredi borçları,

HBSY-DER Kocaeli'nde 1 Mayıs kutlamalarına katıldı HBSY-DER Kocaeli'nde 1 Mayıs kutlamalarına katıldı

3-Karşılıksız çek,

4-Protestolu senedi olan vatandaşları kapsamaktadır.

Bu şartlara dahil olan vatandaşların kredi borçları affedilecek. Kanunun yürürlüğe girmesini bekleyen yüzbinleerce vatandaş ise gözünü kulağını hükümetten gelecek olan müjdeli habere çevirdi.

Kanun kapsamda; karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemeyen kişilerin yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde geçmiş ödeme performanslarına ilişkin olumsuz kayıtların geçerli olmayacağı konusunda düzenleme yapılması amaçlanmıştır.

Karşılıksız çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarını zamanında ödeyemeyen kişilerin, yükümlülüklerine uymaları halinde geçmiş ödemedeki olumsuz kayıtlar dikkate alınmayacak. Sicil affından sonra 10 milyon kişi hakkındaki kayıtlar silinecek. Teklifin ilgili maddesine göre, sicil affından ana para ve taksit ödeme tarihi 1 Ekim'den önce olanlar faydalanabilecek.

BANKA SİCİL AFFI NE ZAMAN ÇIKACAK?

Bu durum ilk olarak 2020 yılında vatandaşların yüksek faizli borçları ödeyememelerinden sonra Meclis'e sunularak yeni bir düzenleme yapılması konusunda konuşulmuştu. Her Meclis toplandığında gündeme gelen ve konuşulduğunda heyecanlanan vatandaşlar hükümetten af istiyorlar. fakat Kredi Sicil Affının tam olarak ne zaman çıkacağına dair henüz net bir cevap gelmemiştir.