Milyonlarca genç, mevcut işlerini kaybetmemek için belli bir mktar ödeyerek vatani görevlerini yerine getirmektedir. Ancak eflansyonda ki artış ve hayat pahalılığından dolayı, yüksek faizli krediler çeken vatandaşlar, askerlik görevini kısa bir üsre için borçlanarak yerine getirmektedir. Asker adayları, Kişisel sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda, hükümete seslenerek, bedelli askerliğin 122 bin 351 TL'ye çıkması ve ödemekte zorlandıklarını, paranın boşuna gitmesinin önüne geçilmek için kışla şartının kaldırılmasını talep etmektedirler.

NE ZAMAN YÜRÜRLÜĞE GİRDİ?

Bedelli askerlik, 2019 yılında yürürlüğe giren kanunla kalıcı olarak uygulanmaya başladı. Bedelli askerlik başvurusu yapanların başvurudan itibaren 2 ay içinde ücreti ödemeleri gerekiyor. Ödenecek ücret tutarı, ödemenin yapıldığı tarihteki maaş katsayısı üzerinden hesaplanmaktadır.

2023 YILINDA BEDELLİ ASKERLİK KAÇ GÜN OLACAK?

18 yaşını doldurmuş ve herhangi bir sağlık sorunu olmayan erkek Türk vatandaşlarından yurt dışında en az 3 yıl çalışmış olanların 30 günlük süre ile vatani hizmetlerini yerine getirebilmek için olanak veren bedelli askerlik günümüzde geçerlidir,  (dövizle askerlik hizmetine tabi erler) ismiyle de ifade edilir.

Kamuda tasarruf tedbirlerinden sonra taşeron işçiler de kadro talebini yineliyor Kamuda tasarruf tedbirlerinden sonra taşeron işçiler de kadro talebini yineliyor

HÜKÜMET'TEN BEDELLİ ASKERLİK KALKACAK MI SORUSUNA CEVAP!

Bedelli askerlik, 2019 yılında yürürlüğe giren kanunla kalıcı olarak uygulanmaya başlamıştır. Bedelli askerlik başvurusu yapanların başvurudan itibaren 2 ay içinde ücreti ödemeleri gerekmektedir. Ödenecek ücret tutarı, ödemenin yapıldığı tarihteki maaş katsayısı üzerinden hesaplanmaktadır.  Hükümetin konuya ilişkin somut adımlar atmaması, vatandaşların kısa süre için yüksek ücreti ödemekte zorlanmalarına sebep olmuştur.

HAYATİ YAZICI'DAN ÖNEMLİ AÇIKLAMA

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı bedelli askerlik ile yapmış olduğu açıklamada, 

"Sanmıyorum kalkabilir mi? Görüşülür bu. Farklı yöntemler geliştirilebilir. Geçmişte de bu yönde itirazlar oldu. 28 gün askerlik yapıyorlar, askeri gerekliliği görsünler diye pratikten geçiyor ama disiplini de bozuyor denilerek kaldırıldı. Herhalde bu prosedürden Savunma Bakanlığı'nın da değerlendirmeleri vardır" dedi.

Habertürk'ün haberine göre Hayati Yazıcı, bedelli askerliğe ilişkin olarak, "Bu bir sorun. Türkiye'nin gençleriyle ilgili. Askerlik vatan görevi. Yığın haline gelmiş temel bir sorun. Siyaset sorunlara karşın duyarsız kalamaz. Askerliği her Türk gencinin yapması gereken onurlu bir görev. Ancak gençlerimiz isteseler bile hemen askere gitmeleri mümkün değil. TSK'nın silah altına alacağı kadrosu belli. Yılda en fazla 350 bin kişi. Ancak askere gidememiş 5 milyon dolayında Türk genci var" dedi.

Cümlelerine farklı yöntemler geliştirilerek devam edilebileceğini söyleyen Yazıcı'' 28 gün temel eğitimi alsın, durmasını kalkmasını, koşturmasını, silah kullanmayı öğrensin diye 28 günlük eğitim konulmuştur. Kanun teklifinde karşılandı kamuda özel sektörde çalışan ücretsiz izinli sayılacak. Sanmıyorum kalkabilir mi? Görüşülür bu. Farklı yöntemler geliştirilebilir. Geçmişte de bu yönde itirazlar oldu. 28 gün askerlik yapıyorlar, askeri gerekliliği görsünler diye pratikten geçiyor ama disiplini de bozuyor denilerek kaldırıldı. Herhalde bu prosedürden Savunma Bakanlığı'nın da değerlendirmeleri vardır''dedi.

BEDELLİ ASKERLİKTE 28 GÜN SINIRI KALKACAK MI?

AK Parti'nin Meclis'e önerge olarak gösterdiği, bedelli askerlikte 28 gün düzenlemesinde, yaş sınırı 25, ücret ise 15 bin TL olarak belirtilmiştir. Düzenlemeden faydalananlar, 28 gün askerlik yapacak. Ancak birçok vatandaş, Bedelli askerliğin yüksek ücretinden ötürü, 28 günle ilgili düzenleme yapılmasını beklemektedir. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yazıcı, sosyal medya da gündem olan "Bedelli askerlikte 28 gün süresi azalacak mı ya da kalkacak mı" sorusuna ilişkin yapmış olduğu açıklamada, "Görüşülür bu. Farklı yöntemler geliştirilebilir" ifadeleri ile vatandaşları heyecanlandırmıştı.