İŞÇİ HABER ÖZEL

Bireysel Emeklilik Sistemi çalışanın aylık gelirinin bir kısmını belirlenen düzen içerisinde bankaya yatırıp, devlet katkısından da yararlanarak emekli olmasını sağlayan sistemdir. Kişi sistemde kaldığı süre içerisinde devletin sunduğu katkı payından yararlanabilir.

 Bireysel Emeklilik Sistemi’ne çalışanın kazancının %3’lük kısmı aktarılır. Kişi isterse bu oran arttırılabilir. Sisteme yatırılan  bu prime devletin desteği %25 oranındadır. Ancak alınacak olan bu tutar için belirli bir sınır vardır. Kişinin alabileceği en yüksek katkı payı ilgili yıla ilişkin brüt asgari ücret tutarının %25’i kadardır. 2019 yılı için bu tutar 7.675,20 TL’dir.  

KİMLER BES'TEN YARARLANABİLİR?

Otomatik BES için 45 yaşın altında olma şartı bulunmaktadır. Yönetmeliğe eklenen 8. maddeye göre, çalışanların 45 yaşını doldurup doldurmadığının tespitinde, emeklilik planına dahil edilmeleri gereken takvim yılının ilk günü esas alınacak.  Bunun yanında çalışan sıfatına sahip olan 18 yaşını doldurmamış çalışanlar da yönetmelik kapsamında sisteme dahil edilecek.

Çalışan sayısı 5- 9 olan şirketlerin de katılımıyla tüm şirketler 1 Ocak 2019 itibariyle Bireysel Emeklilik Sistemi’ne otomatik katılım işlemlerini tamamladı. Ancak otomatik sisteme dahil olup sistemden ayrılmak isteyen kişi cayma işlemi için henüz geç kalmış değil.

2 AY İÇİNDE ÖDEMELER GERİ ALINABİLİYOR

BES otomatik katılım cayma işleminde bildirim tarihinden itibaren 2 ay içerisinde sistemden çıkış yapanlar kesilen ödemeleri geri alabilecekler. Ancak BES’ten 3 yıl dolmadan ayrılmak isteyen kişiler devlet katkısı alamaz. Cayma işleminin nasıl yapılacağı sigorta şirketlerinin kendi prensipleri doğrultusunda değişiklik gösteriyor. Bazı şirketler SMS yoluyla iptal işlemini gerçekleştirirken bazı şirketler için Çağrı Merkezlerini aramak gerekiyor.

Emeklilikte ikinci maaş yolunu açan BES' te cayma hakkını kullanan çalışanlar üç yıl içerisinde sisteme geri dönebilecek, Hazine ve Maliye Bakanlığı bu süreyi bir yıla kadar azaltabilecek veya 5 yıla kadar artırabilecek. Bu hakkını kullanan bireyler bin liralık başlangıç devlet katkısından da faydalanabilecekler.

 

BES İLE NASIL EMEKLİ OLUNUR?

Sistem’de 10 yıl kalıp 56 yaşını dolduranlar emeklilik hakkını kazanır. Emekli olduktan sonra dilerseniz paranızı aylık olabilir, dilerseniz toplu olarak çekebilirsiniz. Toplu ödemelerde talepte bulunduğunuz günden itibaren 10 iş günü içerisinde emeklilik şirketiniz size ödemeyi yapar.

Bireysel emeklilik sisteminde en az 3 yıl kalınırsa %15’i, en az 6 yıl kalınırsa %35’in, en az 10 yıl kalınırsa %60’ı, sisteminden emekli olunması, vefat ya da maluliyet durumlarında ise %100’ün hepsine hak kazanılır.

 

Merkez Bankası enflasyon tahminini açıkladı Merkez Bankası enflasyon tahminini açıkladı

BES SORGULAMA NASIL YAPILIR?

BES sorgulaması e-devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilmektedir. E-devlet ’ten giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna “Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sistemlerinde Devlet Katkısı Sorgulama” yazarak sorgulama yapabilirsiniz. Karşınıza çıkan sayfada; temel sözleşme bilgileri, hesaplanan devlet katkısı miktarı ve ilgili sene için devlet katkısı sınırını görüntüleyebilirsiniz.

Editör: TE Bilişim