ABD Başkanı Joe Biden, yüksek enflasyonu ehlileştirme baskısı altında, Salı günü Amerikalılara, neyle boğuştuklarını anladığını ve kendisinin ve ABD Merkez Bankası'nın en önemli sorunu çözmek için çalıştığını söyledi.

Biden, Amerikalıların her yerde mal ve hizmetler için daha fazla ödeme yapmaları konusunda "Onlar hüsrana uğradılar" dedi. 

Enflasyonun yıllık tüketici fiyatlarını %8'den daha fazla yukarı çekmesiyle birlikte, başkan stratejik petrol rezervlerinden petrol çıkardığını ve şirketlere rekor düzeyde yüksek kârları daha düşük fiyatlar şeklinde tüketicilere iade etmeleri için baskı yaptığını vurguladı.

Biden, Beyaz Saray'dan yaptığı konuşmada, "Amerika'nın dört bir yanındaki ailelerin enflasyon yüzünden acı çektiğini biliyorum." Dedi. Her Amerikalı'nın enflasyonu çok ciddiye aldığımı bilmesini istiyorum ve bu benim iç önceliğim." ifadelerini kullandı.

Biden, COVID-19 salgınının tedarik zinciri sorunları ve Rusya'nın Ukrayna'ya karşı savaşıyla enflasyondaki artıştan sorumlu olduğunu söyledi. Yönetimi, Cumhuriyetçiler ve bazı ekonomistlerin daha yüksek maliyetler için suçladığı trilyonlarca Covid yardım ve altyapı harcamasını ekonomiye akıttı.

Biden, "İktidardayız" diyerek yüksek fiyatlar için suçlamayı hak edip etmediğini sordu. "Hükümetin üç kolunu da kontrol ediyoruz. Aslında, gerçekten yapmıyoruz," dedi ve Demokratların kongre üzerindeki kısıtlı kontrolü nedeniyle diğer harcama faturalarını geçirme yeteneğinden yakındı.

Biden, ABD Merkez Bankası'nın onu kontrol etmek için işini yapması gerektiğini ve yapacağını söyledi. ABD merkez bankası geçen hafta faiz oranlarını yarım puan artırdı ve bu yıl ek zamlar yapması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı, yeni tüketici fiyat verilerinin enflasyonun Nisan ayına kadar yüksek kaldığını göstermesinin beklendiği bir gün önce yapılan konuşmada yeni politika önlemleri açıklamadı.

ABD’den Rusya yaptırımlarını ihlal eden ülkelere uyarı: Aralarında Türkiye de var... ABD’den Rusya yaptırımlarını ihlal eden ülkelere uyarı: Aralarında Türkiye de var...

Ancak, ABD'deki mal fiyatlarını düşürmenin bir yolu olarak Çin'e yönelik Trump dönemi tarifelerini kaldırmayı düşündüğünü söyledi. Bu konuda alınmış bir karar yok dedi.

Kaynak:Reuters