Almanya'da bir sağlık çalışanı, olduğu koronavirüs aşısının yan etkilerinden olumsuz etkilendiğini iddia ederek Alman biyoteknoloji firması BioNTech aleyhine dava açtı.

Dünya gündemini derinden etkileyen dava Hamburg Eyalet Mahkemesi'nde görülmeye başlanmadan ilk duruşması ertelendi. BioNTech Türkiye Medikal Direktörü Dr. Ruşen Oran, aşıyla ilgili ortaya atılan iddialar hakkında konuştu.

Şirketin yaptığı değerlendirmeyi vurgulayan Oran, “Aşıyla ilgili bir yükümlülüğün ileri sürüldüğü her vaka çok detaylı bir şekilde inceleniyor. Bununla ilgili ayrı bir departman var; Tıbbı güvenlik ve farmakovijilans departmanı. Özel uzmanlardan oluşan bir ekip, gelen tüm bilgileri özenle değerlendiriyor” diye konuştu.

ÖLÜMCÜL HASTALIKLARI AZALTTIĞI KANITLANDI

Oran, aşıyla ilgili yapılan fayda-risk değerlendirmesinin halen olumlu olduğunu belirterek “Güvenlik profili bugüne kadar iyi tanımlanmış bir üründen bahsediyoruz. Potansiyel olarak ciddi ve ölümcül hastalıkları azalttığı zaten dünya genelinde kanıtlanmış bir veri var elimizde. Dünya çapında 1.5 milyardan fazla insanın ve yalnızca Almanya’da 64 milyondan fazla insanın aşılandığını biliyoruz. Aynı zamanda çok düşük olası yan etki sayısı, aşının olumlu güvenlilik profilinin altını çiziyor” dedi.

TÜM YAN ETKİLER DİKKATLİCE İZLENİYOR

Aşıyla ilişkili olabilecek olası yan etkileri dikkatlice izlediklerini vurgulayan Oran, bu amaç için veri tabanları ve bilimsel yayınlanan veriler olduğunun altını çizdi.

Oran bu verilerin aynı zamanda yetkili makamlarca da değerlendirildiğine işaret ederek, şöyle devam etti:

“Onlarla işbirliği içerisinde bu veriler kamuoyuna açıklanıyor. Şu ana kadar değerlendirilen vakalarda ürün bilgisinde değerlendirilen, bilinen yan etkilerden bahsedebiliyoruz. Tüm değerlendirilen veriler; ya ateş ve baş ağrısı gibi geçici aşı reaksiyonları ya da mevcut verilere dayanarak yetkili makamların değerlendirmesi sonucunda bugüne kadar aşıyla bağlantı kurulamayan sağlık sorunlarını kapsıyor. Bu durum, 12 Haziran 2023’teki Hamburg Bölge Mahkemesi’ndeki dava için de geçerlidir. Sağlanan tüm bilgilere dayanarak bu konuyla ilgili açıklanan sağlık bozukluklarının dikkatlice değerlendirdiğini ve davanın şirket açısından haksız olarak değerlendirildiğini belirtmek isterim.”

AŞI OLANLAR NE YAPMALI?

Dikkat! Şiddetli baş ağrıları beyin kanamasının sinyalcisi olabilir Dikkat! Şiddetli baş ağrıları beyin kanamasının sinyalcisi olabilir

Oran, “BioNTech aşısını olanların içleri rahat olsun mu” sorusuna şu cevabı verdi: “Bunu söyleyebilecek kişiler ilaç üreticileri değil, bunu söyleyecek kişiler bunun yapılmasından sorumlu olan hekimlerimiz ve yetkili sağlık kuruluşlarıdır” dedi.

Aşı olduğunu da söyleyen Oran, BioNTech’e açılan dava sayısıyla ilgili bilgisi olmadığını belirterek, “Onlar ülkemiz dışında yürüyen konular. O yüzden o konuda net bir rakam vermem çok doğru olmaz” diyerek sözlerini tamamladı.