Nepal'de son 3 yıldır yasadışı olan chhaupadi uygulaması nedeniyle 16 yaşındaki Anita Chand adlı kız çocuğu hayatını kaybetti.

Bakan Yerlikaya'dan Fatih'teki gaspçıyla ilgili açıklama Bakan Yerlikaya'dan Fatih'teki gaspçıyla ilgili açıklama

Chandi, regl olan kadınların ve kız çocuklarının bir kulübede kalmaya zorlandığı çağ dışı uygulamanın onlarca kurbanından biri oldu. Ülkede çok sayıda yetkili ve aktivist, chhaupadi ile mücadele etmeye devam ettiklerini belirterek hükümetten destek istedi.

Nepal'de 16 yaşındaki bir kız çocuğu, adet gören kadınların evlerinin dışındaki kulübelerde kalmaya zorlandığı yasadışı chhaupadi uygulaması sonucu hayatını kaybetti.

Hindistan sınırındaki Baitadi bölgesinden Anita Chand'ın, kulubüde uyurken yılan ısırması sonucu öldüğü anlaşıldı. Chand'ın ölümü 2019'dan bu yana chhaupadi nedeniyle bildirilen ilk ölüm vakası oldu.

Chhaupadi, kadınların ve kız çocuklarının regl dönemleri sırasında kirli ve dokunulmaz olduklarına dair yüzyıllardır süregelen inanca dayanıyor. Bu dönemde onların pek çok faaliyette bulunmalarına izin verilmiyor ve bazı durumlarda bu süre boyunca "regl kulübelerine" sürgün ediliyorlar. Hinduizm ile bağlantılı olan bu uygulama Nepal'in batısında derin bir şekilde yerleşmiş durumda.