Bursa’nın Yenişehir ilçesinde, ekili tarlaların fare istilasına uğramasıyla birlikte binlerce dönümlük alan zarar gördü. Zararın yaklaşık 100 milyon zarar olduğu bildirildi.

Tarımsal ürün ihracatında Bursa'da ilk sırada yer alan ilçenin binlerce dönümlük ekili alanındaki tüm ürünler fareler tarafından yendi.

Maddi anlamda kayıplarının çok fazla olduğunu dile getiren vatandaşlar ürün alamadıklarını ve 2 seneden beri farelerle uğraştıklarını söylüyorlar. 

Karaamca Mahallesi Dernek Başkanı Özkan Şentürk, 2 yıldır uğraştıklarını ve bu yıl fare popülasyonunun daha da artış gösterdiğini belirterek, “Önüne geçemiyoruz. İlaçlama yapıyoruz. ama şu anda hiçbir etkisini, faydasını göremiyoruz. Yonca, ayçiçeği, fasulye, buğday, arpa bütün ürünlerde, yani genelde bütün ürünlerde zararını görüyoruz. Çaresiz kaldık” ifadelerinde bulundu.

Çiftçilerin 100 milyon liranın üzerinde zararı olduğunu belirten Bursa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Başkanı ve Yenişehir Ziraat Odası Başkanı Sadi Aktaş ise şunları söyledi:

Bakan Tunç: Ülkemizin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu açık Bakan Tunç: Ülkemizin yeni bir anayasaya ihtiyacı olduğu açık

“Yenişehir ilçemizde 71 mahallemiz var, yaklaşık 35 tanesinde bu fare zararı görülmektedir. Yaklaşık 3,5 aydan beri de sürekli farelerle mücadele edilmesine rağmen bir çözüm bulamadık. Verilen zehirli buğdaylar da fayda etmedi. Şu anda Yenişehir’de sezonda bütün sebzelerin hasadı yapılmaktadır. Sulama damlama hortumlarına varana kadar kavun, karpuz, domates, yonca tarlaları, buğdaydan başladık. Yani ne kadar ekili alan varsa bu fareler zarar vermektedir. Kesin tahmin edemeyiz ama yaklaşık 40 bin dönüm zarar var. Çünkü Yenişehir'de ekilebilir tarım arazisi 520 bin dönüm. Bu kadar alanda buğday hasat edildi, zarar gördü onlar. Ama şu anda da ovada sebzecilik yapılıyor. Sebzelerde de bunun altında olmayacağını ve üstünde olacağını düşünüyorum. Fiyat olarak zararı netleştiremeyiz ama bugün 40 bin dönüm alan demek, 100 milyon lira zarar demektir. Yani bunun altında da olamaz.”