Planlanan tarihten daha önce tamamlanan 1915 Çanakkale Köprüsü ile alakalı Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu önemli açıklamalarda bulundu. Bakan Karaismailoğlu şunları söyledi:

Milyonların gözü bu açıklamadaydı: Bakan Işıkhan'dan 'Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?' yanıtı Milyonların gözü bu açıklamadaydı: Bakan Işıkhan'dan 'Asgari ücrete ara zam yapılacak mı?' yanıtı

"Türkiye Cumhuriyeti’nin en önemli işlerinden bir tanesidir. Önümüzdeki hafta büyük bir tarihe tanıklık edeceğiz. Bunun Çanakkale’de olması ayrı bir önem atfediyor.

Bu projede çalışmak hakikaten çalışma arkadaşlarımızla birlikte bunun sonuna gelmek büyük bir gururdur. Sağ salim bunu bitirdik. Önümüzdeki hafta tüm Türkiye ve dünyanın hizmetine sunmak çok büyük bir gurur vesilesidir.

Projelerimiz devam edecek. Türkiye’deki 20 yıldır dönüşüm artarak devam ediyor. Bu bizim vazifemiz bunun için çabalıyoruz. Bütün dünya takip ediyor. Hem teknolojik açısından enleri olan bir projedir."

Başka alternatif yok

Bakan Karaismailoğlu köprü dışında başka bir alternatifin olmadığını belirterek şu sözleri söyledi:

"Çanakkale Boğazı’nda alternatif bir geçiş yolu yok. Sadece feribot var. 1 saat feribot kalktığında 1 saat ile yarım saat arası sürüyor. Ama hiçbir zaman yarım saatte geçemiyorsunuz. Trafik sıkışıklığı, hele sisli havalarda zaten artık seyahat yok. Belki günler süren sıkıntılar yaşanıyor. Ama köprü bittiğinde tam 6 dakika. Zamanın kıymetini biliyorsunuz ayrıca can ve mal kayıpları biz bunların hepsini cebimize koyacağız. Hem ülke olarak hem vatandaş olarak kazanacağız.

GEÇİŞ ÜCRETLERİ

Ücretlerin çok fazla olması gündemden düşmüyor. Vatandaşlar euro bazından geçiş ücretine isyan etti. Bakan şunları ifade etti:

"Bu projenin bir finans modeli vardır. Buraya yatırılan bir miktar var. Bunun üzerine her yıl eklenen işletme maliyetleri ve yurt dışı finans maliyetleri var. Biz bunu tabi ki vatandaşımıza yansıtırken en az yük ne kadar gelecekse ve maksimum araç hangi şekilde geçmesi gerekiyorsa bunu cumartesi günü açıklayacağız.

Feribotta saatlerce süren bir yolculuk için ortalama 100 lira ücret ödüyorsunuz otomobil için. Kişi başı da 6 lira ödüyorsunuz. Burada 6 dakikada bir geçiş süreci var. İnşallah önümüzdeki hafta Cumhurbaşkanımız bunu açıklayacak."

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü'nün geçiş ücretinin 15 euro olacağını açıklanmıştı.

3.8 kilometrelik Çanakkale Köprüsü'ne yıllık 16 milyon 425 araç geçiş garantisi verildi. Çanakkale'deki feribotlarla taşınan araç sayısı ise yıllık en fazla 3.5 milyon olması da gözlerden kaçmadı.