Kütahya'da bulunan ve özelleştirilerek Çelikler Holding tarafından satın alınan Tunçbilek Termik Santrali bacalarından zehir tütüyor. Bölgedeki tehlikeye dikkat çeken Enerji İş Sendikası Başkanı Mahmud Altunsoy, fabrika önünde çektiği video ile olayın boyutunu gözler önüne serdi. Altunsoy yetkililere seslenerek "Buradaki insan katliamına son verin" dedi.

'FİLTRELER PAHALI OLDUĞU İÇİN SATIN ALINMIYOR' İDDİASI

2015 yılı öncesinde Elektrik Üretim A.Ş.'ye ait olan ve özelleştirilerek Çelikler Holding'e satılan Tunçbilek Termik Santralinin bacalarından bölgeye ölüm saçılıyor. Tunçbilek Termik Santralinin bacalarında, bölgeye zarar vermemesi için takılı olması gereken elektrofiltreler iddiaya göre fabrika sahipleri tarafından pahalı olduğu iddiasıyla satın alınmıyor. Bacalarda mevcut bulunan düşük kapasiteli filtreler ise her zaman çalıştırılmıyor. 

"DUMANLAR İNSANLARI VE ÇEVREYİ KATLEDİYOR"

Olayı yerinde takip eden Enerji İş Sendikası Başkanı Mahmud Altunsoy sosyal medyada fabrika önünde çekilmiş görüntüleri paylaştı.

Mahmud Altunsoy - Enerji İş Sendikası Başkanı

Görüntülerde konuyla ilgili açıklama yapan Altunsoy; 

"Çevreyi düşünen kıymetli siyasilerimiz ve bürokratlarımız poşeti dahi 25 kuruş yaptılar. Ancak bunun çevre ile ilgili olduğunu düşünmüyorum. Çünkü çevre ile ilgili yapılması  gereken birçok düzenleme var. Örneğin hemen arkamızda görmüş olduğunuz Tunçbilek Termik Santralinin bacalarından çıkan dumalar burada yaşayan halkı öldürüyor. Bu bölgeyi, çevreyi katlediyor. Şu anda elektro filtre devrede. Ama simsiyah dumanların çıktığı görüntüler de elimizde mevcut. Bu elektro filtreyi zaman zaman açıyorlar. Ancak buraya doğaya zarar vermemek adına daha tedbirli filtreler takılması gerekiyor. Aldığımız duyuma göre Çelikler Holding'in sahibi "Yetkililer 200 milyon TL'lik filtreleri taktırtmak zorunda bırakırlarsa fabrikayı kapatırım" demiş. Eğer bu doğruysa, eğer işletemiyorsanız EÜAŞ'a devredeceksiniz." diye konuştu. 

"KÖTÜ GİDİŞATA DUR DİYELİM"

Yetkililere seslenen Enerji İş Sendikası Başkanı Mahmud Altunsoy "Eğer çevreyi düşünüyorsanız önce buradaki insan katliamına, doğa katliamına dur deyin. Buradaki insanlar balkonlarına çamaşır astıklarında çamaşırlarının simsiyah olduğunu söylüyor. Bu insanları katletmeye hakkınız yok. Bütün yetkililerden, bu fabrika ve bunun gibi fabrikalarla ilgili gereğinin yapılmasını arz ediyoruz. Lütfen; doğayı, insanları, canlıları  koruyalım. Bu kötü gidişata dur diyelim. " dedi.

Devralındığı tarihten itibaren işçilerine yaşattığı mağduriyetle gündeme gelen Çelikler Tunçbilek Termik Santrali yetkililerinin bölgedeki halkın sağlığı ve doğa tahribatına karşı önlem alıp almayacağı merak ediliyor. 

NE OLMUŞTU? 

Bakan Işıkhan, HAK-İŞ'i ziyaret etti Bakan Işıkhan, HAK-İŞ'i ziyaret etti

Kütahya'daki Orhaneli ve Tunçbilek Termik Santralleri 22 Haziran 2015'te özelleştirme kapsamında Elektrik Üretim A.Ş'den Çelikler Holding'e devredildi. 

Devrin ardından 330'u aşkın taşeron işçinin işine son verilirken, yaklaşık 280 kadrolu işçiden 80'i farklı illere gönderildi.

Şirket, işçilerden, 4C statüsüne sahip olmaları karşılığında ihbar tazminatlarından feragat ettiklerine dair dilekçe sunmalarını istedi. 

Ailelerinden uzak kalmamak için farklı ile gitmek istemeyen işçiler, 4C hakkına sahip olmak için işten çıkarılmayı talep etti. İstifa ettikleri takdirde 4C'li olma hakkını kaybedeceklerini ifade eden işçiler, Çelikler Holding'in, 4C statüsü karşılığında ihbar tazminatlarından feragat etmeleri şartı koyduğunu iddia etti.

Şirket ayrıca, 4C'ye geçiş yapmak isteyenlere tanınan 60 günlük yasal süreyi hiçe sayarak, 1 hafta içerisinde kuruma iletilmesini istedikleri iddia edildi.

Editör: TE Bilişim