Ukrenergo, kesintiden yaklaşık iki hafta önce Çernobil'i ele geçiren Rus birliklerinin eylemlerini sorumlu tuttu.

Şirket, çatışmanın 1986'da dünyanın en kötü nükleer kazasının yaşandığı Çernobil'de gücü yeniden sağlayamayacağı anlamına geldiğini söyledi.

BM nükleer gözlemci başkanı, kesintinin güvenliği etkilemediğini söyledi.

Artık çalışan bir elektrik santrali olmasa da, Çernobil hiçbir zaman tamamen terk edilmedi ve hala sürekli yönetim gerektiriyor. Kullanılmış nükleer yakıt sahada soğutulur.

BM gözlemcisi Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (IAEA) genel müdürü Rafael Grossi, elektrik kaynağı olmasa bile kullanılmış nükleer yakıtın bir kazaya neden olacak kadar ısınmayacağını söyledi.

Çernobil nükleer santralinin başkan vekili Valeriy Seyda BBC'ye, jeneratörlerin siteyi 48 saat çalıştıracak kadar yakıtı olduğunu söyledi.

IAEA , sahada Rus muhafızları altında çalışan ve aslında 14 gün boyunca orada mahsur kalan ve iş arkadaşları tarafından herhangi bir rahatlama umudu olmayan personelden endişe duyduğunu aktardı.

Ukrayna enerji bakanı Alman Galushchenko, personelin artık "zihinsel olarak yorgun" olacağını söyledi ve Ukrayna'nın nükleer santrallerini korumanın "sadece Ukrayna için değil, AB, dünya için" bir öncelik olması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bay Galushchenko, BBC'ye Ukraynalı yetkililerin güç kaynağını mümkün olan en kısa sürede eski haline getirmek istediğini söyledi.

"Gökyüzünü kapatmak" veya Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği veya Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nden bir misyon sağlamak, Çernobil ve diğer Ukrayna nükleer tesislerinin güvenliğini sağlayacaktır, diye ekledi.

Ukraynalı atom enerjisi şirketi Energoatom, Çernobil nükleer santralindeki güç kaynağının kesilmesinin, daha geniş çevreye yayılabilecek radyoaktif maddelerin havaya salınmasına yol açabileceğini söyledi.

1 ve 3 numaralı reaktörlerin yakınındaki nükleer yakıt depolama tesisindeki tanklarda su dolaştırarak 20.000 kullanılmış yakıt çubuğunu serin tutmak için güce ihtiyaç vardır.

Bunu birkaç gün boyunca yapabilen yedek jeneratörler var. Ana güç tekrar devreye alınmazsa, patlama riski yoktur, ancak su yavaş yavaş buharlaşmaya başlayacak ve yakıt çubuklarının içinden sızan malzeme içerebileceğinden buhar radyoaktif olabilir.

Kastamonu'da köy muhtarı silahla vurularak öldürüldü Kastamonu'da köy muhtarı silahla vurularak öldürüldü

Ancak tesise aşina olan Sheffield Üniversitesi'nden Profesör Claire Corkhill'e göre, bu tür herhangi bir buhar bina içinde tutulmalıdır.

Prof Corkhill, insanların tesise girmesinin tehlikeli olacağını, ancak herhangi bir radyasyonun dışarıya sızması ihtimalinin çok az olduğunu da sözlerine ekledi.

Yine de daha geniş bir endişe, 1986'daki nükleer felaketin kaynağı olan Çernobil'in 4. reaktörünü kapsayan güvenli kapalı yapının klimasının da çalışmayacak olmasıdır. Bu, 1 milyar sterlinlik yapıyı aşındırabilecek yoğuşmaya yol açacak ve bu da tesisin hizmetten çıkarılmasını süresiz olmasa da uzun bir süreliğine askıya alacaktır.

Bu haber BBC'den Türkçeye çevrilmiştir. ilgili haberin İngilizcesini okumak için tıklayın.