Dokunulmazlığı kaldırılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, eski Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a hakaret ettiği gerekçesiyle açılan davada ifade vermek üzere Ankara'ya çağrıldı. İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi,  Kılıçdaroğlu'nun yasama dokunulmazlığı nedeniyle daha önce askıya alınan bir dosyaya yeni delillerin eklenmesi sonucu dava dosyasını yeni bir temele dayandırdı.

Bu çerçevede yeniden başlatılan yargılamada mahkeme, sanık Kılıçdaroğlu'nun ifadesinin alınması için ikametgah adresine göre Ankara Asliye Ceza Mahkemesine talimat yazdı. Davanın ilk duruşması 7 Mart'ta yapılacak olup taraflara tebligat yapıldı.

Davada ne oldu?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Özel Suçlar Soruşturma Bürosu, 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'ın avukatının şikayeti üzerine Kılıçdaroğlu hakkında soruşturma açtı. Şikayet dilekçesinde Kılıçdaroğlu'nun 26 Kasım 2014'te CHP'nin Beşiktaş'taki İstanbul Bölge Toplantısı'nda 17-25 Aralık operasyonlarıyla ilgili söylediği sözlerin eleştiri sınırlarını aşıp hakaret içerdiği belirtildi.

Türkiye’de nüfusun değişimi: Doğurganlık hızı düşüyor, yaşlı oranı artıyor Türkiye’de nüfusun değişimi: Doğurganlık hızı düşüyor, yaşlı oranı artıyor

Soruşturma sonunda Kemal Kılıçdaroğlu hakkında "kamu görevlisine karşı görevinden dolayı alenen hakaret" suçundan 3 ay 15 günden 2 yıl 4 aya kadar hapis cezası talep edildi.

İddianamenin gönderildiği İstanbul 51. Asliye Ceza Mahkemesi'nde 23 Şubat 2018'de gerçekleştirilen duruşmada, Anayasa'nın 83. maddesi gereği, Kılıçdaroğlu'nun söz konusu sözleri daha önce Meclis faaliyetleri ile CHP Grup Toplantıları'nda da kullandığı, Meclis faaliyetlerinde söylenen sözler ve dile getirilen görüşlerin Meclis dışında tekrar edilmesi ve açıklanmasının o oturumdaki Başkanlık Divanı'nın önerisi üzerine Meclis tarafından yasaklanması halinde sorumlu tutulabileceği gerekçesiyle davanın düşmesine karar verildi.

Erdoğan Bayraktar'ın avukatı, yerel mahkemenin verdiği karara itiraz etti. İtirazı değerlendiren İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 23. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin kararını iptal etti. İptal kararında, yerel mahkemenin davayı bitirdikten sonra, 24 Haziran 2018'de gerçekleşen 27. Dönem Genel Seçimleri'nde, Kılıçdaroğlu'nun tekrar İzmir milletvekili seçildiği, tekrar milletvekili olan bir kişinin Anayasa gereği dokunulmazlık kazandığı ifade edildi.

Kararda, bu sebeple yasama dokunulmazlığının kaldırılmasıyla ilgili dava şartı sürecinin sonucuna göre sanığın hukuki durumunun belirlenmesi gerektiği vurgulandı. Yeniden görülmeye 17 Eylül 2021'de başlanan davaya tarafların avukatı katıldı ve dosya esas hakkındaki mütalaasını hazırlaması için cumhuriyet savcılığına gönderildi.

Mahkeme durma kararı aldı

Mahkeme, bu davada durma kararı aldı. 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi'ne girmeyen Kılıçdaroğlu, aday olduğu Cumhurbaşkanlığı Seçimleri'ni de kaybetmişti. Cumhurbaşkanlığı, fezleke düzenlenen ve yeni yasama döneminde milletvekili olanların dosyasını tekrar Meclis'e, milletvekili olamayanların dosyalarını ise Adalet Bakanlığına göndermişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Parlamenter Suçları Soruşturma Bürosu tarafından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun da içinde bulunduğu yeni yasama döneminde milletvekili olamayanlara ait 350 suç dosyası 20 Haziran 2023'te işleme alındı. Bu kapsamda Bakanlık aracılığıyla mahkeme heyetine ulaşan evrakta Kılıçdaroğlu'nun yasama dokunulmazlığının sona erdiği bildirildi.