HBSY-DER Kocaeli'nde 1 Mayıs kutlamalarına katıldı HBSY-DER Kocaeli'nde 1 Mayıs kutlamalarına katıldı

Cumhurbaşkanı Rceep Tayyip Erdoğan'ın seçimde rakibi olan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu seçim öncesi vaadlerini art arda sıralamaya başladı. Emekli ikramiyesinin 8500 liraya yükselteceklerini ve kazandıkları takdirde geri kalan parayı seçim sonrası emekllilerin hesabına yatıracağını duyurmuştu.  Taleplerini sıralarken saj mağdurlarını da es geçmedi. 

Eğer CHP iktidara gelirse staj ve çıraklık mağdularını EYT kapsamına alacağı konusunda söz verdi. 

STAJ VE ÇIRAKLIK SİGORTASI EYT KAPSAMINA GİRECEK Mİ, EYT'Lİ OLACAK MI?

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba "Stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihlerinin emeklilikte sigorta başlama tarihi olarak kabul edilmemesi bu kişilerin mağduriyetine sebep olmaktadır. Ayrıca geriye dönük borçlanma hakkının da tanınmaması mağduriyeti bir kat daha arttırmaktadır. Bu kişiler 08.09.1999 öncesi sigortalı olmaları durumunda hem ETY mağduru hem de ilk işe başlangıçları sigorta başlangıcı olarak kabul edilmediğinden emeklilikte, kademeli emeklilik sistemi ile ikinci kez mağdur olmalarını doğurmaktadır. Yapılacak bir düzenleme ile stajyer ve çırakların ilk işe başlama tarihleri sigorta başlangıcı olarak kabul edilmelidir" diyerek staj ve çıraklık sigortası mağdurlarını EYT kapsamı içerisine alacaklarını ifade etti. 

CHP VE ALTILI MASANIN SOSYAL GÜVENLİK VAATLERİ NELER?

Riskli meslekleri yeniden belirleyerek risk seviyesi yüksek tehlikeli işlerde yıpranma paylarını artıracağız.

Bakım Güvence Modelinin kurulmasını ve Bakım Sigortasının başlatılmasını sağlayacağız. Çırak ve stajyer olarak geçirilen sürelere ilişkin sosyal güvenlik primleri için borçlanma hakkı tanıyacağız. Diğer ülkelerdeki işlerde uzaktan çalışanların sosyal güvenlik haklarının korunması için karşılıklı sosyal güvenlik anlaşması imzalanan ülke sayısını artıracağız.

Eğitim, bilinçlendirme, yerinde ve etkili denetim, sivil toplum örgütleriyle iş birliği, yasal teşvikler, teknolojik imkanlar ve veri entegrasyonları yoluyla kayıt dışı istihdamla mücadele edeceğiz.

Bu sayede EYT'nin kapsamı genişletilmiş olacak