CHP Sözcüsü Faik Öztrak ekonomik gelişmeleri değerlendirerek, muhabirlerin ekonomiye ilişkin sorularını yanıtladı. 

Staj ve çıraklık sigortası mağdurları için EYT yolda! 3 maddelik kanun teklifi TBMM’de Staj ve çıraklık sigortası mağdurları için EYT yolda! 3 maddelik kanun teklifi TBMM’de

Öztrak, KYK borçlarındaki faaizin silinmesi kararının Kemal Kılıçdaroğlu'nun adım atmasından sonra gerçekleştiğini belirterek sıradaki konunun EYT olacağını açıkladı.

''Sırada EYT var''

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun dile getirdiği başlıkların iktidar tarafından gündeme alındığını belirten Öztrak “Genel Başkanımız iktidara gelmeden dediklerini yaptıran bir siyasetçi olarak tarihe geçmiştir. Bizim gündeme getirdiğimiz tüm konulara önce itiraz ediyorlar sonra da bu konuda adım atıyorlar. Bunun son örneği KYK borçlarının faizlerinin silinmesi oldu. Şimdi sırada EYT var. EYT konusunda burada bir hak ihlalinin olduğunun altını çiziyoruz. Bu konuda önlem alınmasını istiyoruz. Sonunda yine bizim dediğimize gelecekler. Onlar yapmaz ise EYT sorunu iktidara gelir gelmez çözeceğiz”açıklamasında bulundu. 

‘'Sıfır otomobilde kuyruğun nedeni çip sorunu’'

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrasında ‘birinci el bulunamıyor’ sözlerini de değerlendiren Öztrak “Eğer siz bankalardan ve finans kuruluşlarından insanların tasarruflarını enflasyona karşı koruyacak getiriyi vermiyorsanız o zaman bir şekilde başka spekülatif yatırımlar buluyorlar. Konut ve araç gibi. Birinci el araç bulunmaması meselesi sadece bizde değil tüm dünyada var. Sebep çip yok. Avrupa’da da birinci el bulunmuyor. Sayın Erdoğan’ın söylediği ‘birinci el araçta kuyruk var’ söylemi milletin satın alma gücüne bağlı bir durum değil arzda yaşanan sıkıntıya bağlı bir durum” dedi.

‘'Mevcut hükümet IMF’ye gidebilir’'

Kendilerinin iktidarları döneminde ekonomik sıkıntıları çözmek için IMF’nin kapısını çalmayacaklarını belirten Öztrak “Bu ekonominin en önemli problemi güven meselesidir. Burada oyun oynanırken kural değiştiren bir hükümet var. Türkiye’ye yatırım yaptığınızda paranınız ne olacağını çok fazla bilemediğiniz, dolayısıyla da güvensizlik yaratan bir tablo var. Hala dünyada para bol. Dünya piyasalarından borçlanmak IMF’den borç almaktan daha ucuz. Yeni bir hükümet geldiğinden küresel piyasalardan finansman ihtiyacı sağlanabilir. Dolayısıyla yeni ve güvenilir bir yönetim için IMF’den fon sağlamak gibi bir aciliyet yoktur. Mevcut yönetim bu yarattığı güvensizlikle hızla IMF kapısına gitmek zorunda kalabilir. Türkiye’yi IMF kapısına götürecek olan Cumhur İttifakı'dır”değerlendirmesini yaptı.