Genel Başkan Özgür Özel’in açılış konuşmasından sonra kurultay basına kapalı olarak devam edecek. Kurultayda, en çok “ön seçim”, genel başkan kontenjanının artırılması ve parti kurullarında dönem sınırlamasının getirilmesi maddeleri tartışılacak.

Özel, konuşmasında partinin “iktidar hedeflerine” dair önemli mesajlar verecek. Kurultay, sadece delegeler, onur kurulu üyeleri ve eski genel başkanların katılımıyla gerçekleşecek. Tüzük değişikliği üzerine tartışmaların uzun sürmesi ve oylamaların geç saatlere kadar devam etmesi bekleniyor.

"İKTİDARA YÜRÜYÜŞ" İÇİN PROGRAM DEĞİŞİKLİKLERİ OLACAK MI?

Kurultay yarın saat 10.00’da Ankara’da ATO Congressium’da başlayacak ve “İkinci Yüzyıl Değişim Kurultayı” adıyla gerçekleştirilecek. Kurultayın öğleden sonraki bölümünde Tüzük Komisyonu'nun önerileri tartışılacak. Özel, açılış konuşmasında göreve geldiğinden bu yana partide yaşanan değişiklikleri anlatacak. Ayrıca, 31 Mart yerel seçimlerinde partinin başarısına geniş bir yer ayıracak ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile başlayan normalleşme sürecine dair değerlendirmelerde bulunacak. Bu süreçte kendisine yöneltilen eleştirilere de yanıt vermesi bekleniyor. Özel’in ayrıca tüzük değişikliğinin ötesinde, parti yönetiminin “iktidara yürüyüş” olarak nitelendirdiği program değişikliklerine de değineceği ifade ediliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sırbistan'a gitti! Cumhurbaşkanı Erdoğan Sırbistan'a gitti!

KILIÇDAROĞLU KATILACAK MI?

Kurultaya eski CHP Genel Başkanları Altan Öymen, Hikmet Çetin, Murat Karayalçın ve Kemal Kılıçdaroğlu da davet edildi. Ancak Kılıçdaroğlu’nun kurultaya katılıp katılmayacağı henüz net değil. Yakın çevresine göre, Kılıçdaroğlu’nun kurultaya katılmama eğiliminde olduğu belirtiliyor.

TÜZÜKTE NELER DEĞİŞECEK?

CHP Tüzük Hazırlık Komisyonu'nun çalışmalarına göre, tüzükte yaklaşık 20 maddelik değişiklik yapılacak. En çok tartışılan konular arasında, milletvekili adaylarının belirlenmesinde genel başkan kontenjanının yüzde 15’e çıkarılması ve ön seçim düzenlemeleri yer alıyor. Genel başkan kontenjanının yüzde 15’e çıkarılmasına itiraz edenler, bunun parti içi demokrasiyi zedeleyeceğini savunuyor. Ancak Özel, bu kontenjanı gençlik, kadın kolları ve Meclis grubu adına kullanacağını ifade ederek değişikliği savunuyor.

Bir diğer tartışma, ön seçim konusu. Taslağa göre, “hakim denetiminde ön seçim” zorunlu olmaktan çıkarılıyor ve örgüt denetiminde aday yoklaması gibi karma bir sistem öneriliyor. Ancak parti içindeki bir grup, hakim denetiminde ön seçimin korunması gerektiğini düşünüyor.

Tüzük değişiklikleri arasında en çok dikkat çeken bir diğer madde, milletvekilliği gibi parti kurullarında görev alanlara dönem sınırlaması getirilmesi. Buna göre, bir kişi parti kurullarında en fazla 3 dönem görev alabilecek, ancak ön seçime girenler için bu sınırlama geçerli olmayacak.

Tüzük değişikliğinden sonra, hafta sonu boyunca parti programında yapılacak değişiklikler için çalıştaylar düzenlenecek. İki gün sürecek bu çalıştaylar, CHP’nin “iktidara yürüyüş programı” olarak tanımlanıyor. Yaklaşık bir yıllık çalışma yürütecek olan Program Hazırlık Komisyonu, çeşitli başlıklar altında yuvarlak masa toplantıları yapacak. Bu başlıklar arasında “demokrasi ve adalet”, “sosyal refah”, “kapsayıcı kalkınma” ve “dış politika ve güvenlik” yer alacak.

PARTİ YÖNETİMİNDE DEĞİŞİKLİK OLACAK MI?

CHP kulislerinde tüzük değişikliğinin ardından Parti Meclisi (PM) ve Merkez Yönetim Kurulu'nda (MYK) değişiklik yapılıp yapılmayacağı tartışılıyor. Parti içinden bazı isimler, tüzük değişikliği sonrası PM’nin yenilenmesi için olağanüstü kurultay yapılması gerektiğini savunuyor. Ayrıca, Özel’in MYK’da değişiklik yapabileceği iddiaları da konuşuluyor.

Kaynak: BBC News Türkçe