Robotlarla ilgili farklı araştırmalarda uzmanlaşmış Tokyo Üniversitesi profesörü Adrian David Cheok önderliğindeki bir grup bilim insanı, tavukların duygusal durumlarını anlayabilecek bir sistem tasarladı. Bu sistem, tavukların seslerini, hareketlerini ve vücut ısısını analiz ederek onların mutlu, korku, stres veya acı gibi duygularını tespit edebiliyor.

Türkiye'nin ilk yapay zeka lisesi kuruluyor! Türkiye'nin ilk yapay zeka lisesi kuruluyor!

"Derin Duygusal Analiz Öğrenmesi" adı verilen yeni bir yapay zeka yöntemi, tavukların duygularını anlamak için kullanılıyor. Bu yöntem, tavukların çıkardığı sesleri açlık, korku, öfke, memnuniyet, heyecan ve sıkıntı gibi altı farklı duygu kategorisine ayırabiliyor.

YÜZDE 80 DOĞRU SONUÇ VERİYOR

Araştırmacılar, bu yöntemin %80 oranında doğru sonuç verdiğini ve tavukların ses kalıplarının değişimine uyum sağlayabilecek karmaşık matematiksel algoritmalar kullandığını belirtiyorlar. Bu sayede, yapay zeka sistemi zamanla tavukların duygularını daha iyi anlayabilecek.

Tavukların duygusal durumlarını anlamak için ses analizi yapan bir araştırma, henüz hakemli bir dergide yayınlanmadı. Araştırmacılar, 80 tavuktan alınan yaklaşık 200 saatlik ses kayıtlarını incelediler ve 100 saatlik bir örneklem seçtiler. Bu örneklemden elde edilen ses kalıplarını, tavukların farklı "duygusal durumları" ile eşleştirmeye çalıştılar. Bir algoritma kullanarak sesleri değerlendiren ekip, sekiz hayvan psikoloğu ve veterinerin de desteğiyle tavukların zihinsel durumlarını belirlemeye çalıştı. Araştırmacılara göre, sistem tavukların duygusal durumlarını oldukça doğru bir şekilde saptayabiliyor.

UYGULAMA ÇİFTÇİLER İÇİN ÜCRETSİZ OLACAK

Araştırma ekibi, "Sonuçlarımız, tavukların duygusal durumlarını ses sinyallerine dayanarak tanımak için yapay zeka ve makine öğrenimi tekniklerini kullanabileceğimiz gösteriyor" diye konuştu:

Modelimiz, tavuk seslerindeki anlamlı örüntüleri ve özellikleri yakalamayı öğreniyor.

Öte yandan modelin doğruluğu, farklı tavuk ırklarına ve çevre koşullarına göre değişebilir. Bu da birçok uzmanın, bu çalışmanın bulgularına şüpheyle yaklaşmasına yol açabilir.

Ayrıca tavukların beden dili ve sosyal etkileşimler aracılığıyla iletişim kurabildiği de biliniyor. Bu da tek iletişim kanalının ses olmadığı anlamına geliyor. Diğer yandan bu, yapay zekanın eğlenceli ve yaratıcı bir kullanım yolu olarak görülüyor. Aynı zamanda insanlar ve tavuklar arasında daha iyi bir iletişim kurulmasında rol oynayabilir.

Cheok, "Bu bilim adına büyük bir sıçrama! Üstelik sadece başlangıç" ifadelerini kullandı:

Bu teknikleri diğer hayvanlara uyarlayabilmeyi ve hayvanların yer aldığı çeşitli endüstrilerde inanılmaz bir zekanın temelini atabilmeyi umuyoruz.

Araştırmacı ayrıca, "Hayvanların ne hissettiğini bilirsek onlar için çok daha iyi bir dünya tasarlayabiliriz" diyor.

Bilim insanları, tavukların son derece sosyal hayvanlar olduğunu söylüyor. Cheok ve ekibi de çiftçilerin teknolojiyi tavuklarıyla iletişim kurma amacıyla kullanması için ücretsiz bir uygulama oluşturmayı planlıyor.