Uzun zamandır tüm dünya pandeminin etkisinde kalmaya devam ediyor. Covid-19 bu zamana kadar bir çok mutasyona uğradı. Türkiye'de hala birçok enfekte hasta varken ve Covid-19 yüzünden birçok vatandaşımız hayatını kaybederken pandemiden kurtulmak için aşı yaptırılması gerektiği vurgulanıyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca duyurdu: MHRS toplantısı düzenlendi Sağlık Bakanı Fahrettin Koca duyurdu: MHRS toplantısı düzenlendi

Uzmanlara göre, koronavirüse yakalandıktan sonraki ilk birkaç ay sağlık ve bağışıklık açısından daha riskli. Bu sebeple İngiltere'de yakın zamanda Covid-19 geçirmiş kişilerin ameliyat olmak için en az 7 hafta bekletilmesi öneriliyor.

Uzmanlar, baskın hale gelen Omicron varyantı ile ilgili verileri takip ederek gerekli güncellemeleri yapmayı planlıyor. Çünkü ameliyat sonrası iyileşme sürecinde sorunlar yaşanabiliyor. Bu nedenle böyle bir önlem amaçlı uygulama başlatıldığı ifade edildi.

Bazı acil durumlarda ameliyatların hala 7 haftadan erken yapılabileceğini söyleyen uzmanlar, ameliyat olacak hastaların tüm Covid-19 aşılarını yaptırmış olmasını da önemle vurguluyor. 

" Komplikasyonlara yol açabilir"

Anestezi adli bilim dergisinde de bu uygulama yayımlandı. Bu yeni uygulamaya göre enfeksiyon geçirmiş kişilerin iyileşme sürecinin ilk 6 haftasında ameliyat olmaları komplikasyonlara yol açabiliyor. Uzmanlar "Bu, semptomsuz hastalar için de geçerli." diyor. Tek sebep bu değil. Uzmanlar aynı zamanda Covid-19'a yakalanan kişilerin ilk 10 gün içinde başkalarına da virüsü bulaştırma ihtimali olduğu için ameliyat edilmemesi gerektiğini söylüyor. Bunun için de dikkat etmek gerekli.

"Veriler Omicron için geçerli değil"

Bu yeni öneriler, Omicron varyantından önce toplanan verilere dayanıyor. Uzmanlar, Omicron varyantı ile ilgili veri toplamaya devam ediyor ve bulgulara göre kuralları gevşetmeyi ihtimaller arasında tutuyor. Anestezistler Derneği Başkanı Dr. Mike Nathanson, "Hastalar hayal kırıklığına uğradı. Sağlık uzmanları olarak bizler de güvenli olduğunu düşündüğümüz ilk anda görevimizi yerine getirmek istiyoruz" ifadelerinde bulundu. Nathanson, "Omicron varyantının baskın, hastaların birçoğunun ise aşılı olduğu bu dönemde yeni verilerin ne gösterdiğini merak ediyoruz." diyerek önemli bir açıklamada bulundu.

Cerrahi Uzmanlık Dernekleri Federasyonu Başkanı ve bu önerileri yazan uzmanlardan biri olan Prof. Duncan Summerton ise, ameliyat geciktirme konusunda hastalar ve doktorlar arasında "dürüst ve eksiksiz bilgi paylaşımı" olması gerektiğini vurguladı.

ilginizi çekebilir