Denizli'nin Çal ilçesinde yer alan Aşağıseyit Höyüğü'deki kazılarda 3 bin 500 yıllık üzüm çekirdeği kalıntısı bulundu.

İzmir Demokrasi Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erim Konakçı başkanlığındaki kazı ekibi Bakır Çağı'ndan bu yana yerleşimin olduğu tahmin edilen bölgede bir süredir çalışmalarını sürdürüyor.

Bu yılki bulgular arasında en dikkat çeken 3 bin 500 yıl öncesine ait üzüm çekirdeği kalıntısı oldu.

Doç. Dr. Konakçı höyüğün Kalkolitik Çağ'dan Roma dönemine kadar kullanıldığını ve kale görünümünde olduğunu kaydederek Tunç Çağı'nda höyükteki yerleşim üzerinde iskanın var olduğunu tespit ettiklerini, önümüzdeki yıllardaki çalışmalarında bu tabakalara da ulaşılacağını ifade etti.

Milattan önce 16. yüzyıla kadar uzanıyor

Kazılarda milattan önce 12. ile 16. yüzyıl arasında bulunan iki evrenin tespit edildiğini ve bu dönemlere ait mekanlar, ocaklar ve fırınlar bulunduğu, bu bulguların da gerekli merciler tarafından incelendiği açıklandı.

Hem Helenistik dönem hem de Geç Tunç Çağı'nda bölgede arpa buğdayın tüketildiğini tespit eden kazı ekibi bir tane üzüm çekirdeği buldu. Bulunan üzüm çekirdeği bölgede milattan önce 1500'lerde üzüm tüketildiğine dair yeni bir bilgi sundu.

Geçmişte de Batı Anadolu kıyıları ve Orta Anadolu'da yoğun bir üzüm tüketimi ve şarapçılık faaliyetlerini olduğunu belirten Konakçı, üzüm çekirdeği kalıntısının Çal'da bulunmuş olmasının Anadolu'nun genel karakteriyle uyumlu bir noktada olduğunu gösterdiğini ifade etti.

Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan ise bağcılıktan önde gelen yerlerden biri olan ilçenin bu gücünü tarihin eski dönemlerden bu yana koruduğunu ve bulunan üzüm çekirdeğinin heyecan verici olduğunu ifade ederken bölgenin kazı çalışmaları bittikten sonra turizme açılacağını açıkladı.

Oluz Höyük'teki kazılarda 18 yılda 6 uygarlığa ait 2 binden fazla eser bulundu Oluz Höyük'teki kazılarda 18 yılda 6 uygarlığa ait 2 binden fazla eser bulundu