DİSK Ege Bölge Temsilciler Kurulu bugün 10.00-16.00 saatleri arasında İzmir’de Dr. Selahattin Akçiçek Kültür Merkezi’nde toplandı. 

Açılış konuşmasını yapan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Elimizdeki en önemli şey olan kıdem tazminatımızı almaya çalışanlar başaramayacaksınız” dedi.

Daha sonra söz alan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu da “Orta vadeli program diye açıkladıkları üç yıllık programa baktığımızda görüyoruz ki, bizim hayallerimiz, umutlarımız yok; orta vadeli programda daha fazla güvencesizlik, taşeronlaştırma ve kıdem tazminatına göz dikme var” diye konuştu.

Arzu Çerkezoğlu, belediye şirket işçileri başta olmak üzere amasız, fakatsız ve ayrımsız kadro hakkı için de mücadele edeceklerini vurguladı. 

Genel-İş İzmir 3 No’lu Şube adına konuşan Asil Kaya, “Kıdem tazminatı çocuklarımızın rızkı, eşlerimizin nafakasıdır, alın terimizdir, namusumuzdur” dedi.

DİSK/Gıda-İş Ege Bölge Temsilciliği adına konuşan Ufuktan Öden de şunları söyledi: “Orta vadeli programla yeni bir saldırı programı önümüze koyuluyor. Bizlerin güncel taleplerimizle mücadeleyi iş yerlerinden örgütlemek, iş yerlerinde talepleri okumak ve oralardan miting alanlarına geçmek gibi bir programa ihtiyacımız var.”

“UMUDUMUZU PARLAMENTOYA BAĞLAYAMAYIZ”

DİSK Yönetim Kurulu Üyesi ve Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan da şu açıklamada bulundu:

Orta vadeli program katıksız bir IMF programıdır. Taleplerimizi yenilemek zorundayız. Kıdem tazminatının tavanının kaldırılmasını talep etmeliyiz. Çalışma saatlerimizin azaltılmasını, 6 saati talep etmeliyiz. Esas mücadelenin sermayeye ve onun temsilcisi olan iktidara karşı verilmesi gerekiyor. Ancak umudumuzu sadece parlamentoya bağlayamayız. Parlamentonun çoğunluğu patronlardan oluşuyor. Esas olan kitlesel ve örgütlü mücadeledir.

Kimse ülkesini isteyerek terk etmez. Göçmen kardeşlerimizi Türkiye işçi sınıfının bir parçası haline nasıl getirebiliriz bunu konuşmalıyız. Nasıl örgütleriz, nasıl birlikte dururuz, nasıl entegre ederiz, bunu konuşmamız gerekiyor.

DİSK Genel Başkan Yardımcısı ve Genel-İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan da “Sınıflı toplumda yaşıyorsak, tek adam rejimi ve kapitalistler tabii ki ekmeğimize el uzatacak. Ancak kaçınılmaz olan diğer şey de mücadeledir” dedi.

Resim

DİSK Ege Bölge Temsilciler Kurulu için İzmir'de bulunan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Genel Sekreteri Adnan Serdaroğlu, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Remzi Çalışkan, DİSK Genel Başkan Yardımcısı Alaaddin Sarı, DİSK Yönetim Kurulu üyesi Seyit Aslan ve DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, İzmir Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret ederek İBB Başkanı Tunç Soyer ile bir araya geldi.

Resim

“Gelirde Adalet, Vergide Adalet”

DİSK Ege Bölge Temsilciler Kurulu'nun ardından saat 16:00’da, Konak Eski Sümerbank önünde DİSK'in yürüttüğü “Gelirde Adalet, Vergide Adalet” kampanyası çerçevesinde, Genel Başkan Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Yönetim Kurulu’nun da katıldığı bir basın açıklaması düzenlendi. 

HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan'dan 1 Mayıs açıklaması: Taleplerimizi güçlü bir şekilde dile getireceğiz HAK-İŞ Genel Başkanı Arslan'dan 1 Mayıs açıklaması: Taleplerimizi güçlü bir şekilde dile getireceğiz

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, DİSK Yönetim Kurulu, DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı’nın katılımıyla Konak’ta gerçekleşen eylem miting havasında gerçekleştirilirken işçilerin talepleri de dile getirildi. İşçiler sık sık,  ‘Kıdeme uzanan eller kırılsın’, ‘Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz’,  ‘Gün gelecek devran dönecek, AKP halka hesap verecek’, ‘Yaşasın örgütlü mücadelemiz, ‘İşçiyiz, haklıyız, kazanacağız’ sloganları atarak tepkilerini ortaya koydu. 

Resim

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, yaptığı konuşmada “Ülkeyi yöneten siyasi iktidarın politikaları sonucu yaşadığımız işsizlik, yoksulluğun diz boyu arttığı, işçi sınıfı, emekliler, kadınlar, gençler açısından insanca yaşamın çok görüldüğü bir dönemde buradayız. Yaşadığımız ağır tablo karşısında daha fazla dayanışmaya, mücadeleye, örgütlenmeye ihtiyaç olduğu bir dönemde buradayız. Örgütlenmenin, grev, toplu sözleşme hakkı başta olmak üzere sendikal hakları kullanma önündeki engelleri kaldırmak için buradayız. Cumhuriyet’imizin ikinci yüzyılını konuştuğumuz bu süreçte, Cumhuriyet’in; toplumun 4’te 3’ünü oluşturan işçi sınıfı olmadan geleceğe taşınamayacağını söylemek için buradayız. İşçi sınıfı olmadan Cumhuriyet olmaz, demokratik Cumhuriyet hiç olmaz.” ifadelerine yer verdi. 

Resim

''Kıdem tazminatına el uzatılmasına izin vermeyeceğiz!''

Hükümet yakın zamanda açıkladığı orta vadeli ekonomi programına tepki gösteren Arzu Çerkezoğlu, açıklamalarına şöyle devam etti: 

Program açıklandığında gördük ki; işçi sınıfının talepleri, hakları yok. Enflasyonla, işsizlikle mücadele yok. Orta vadeli program şunu söylüyor; yoksullaşmaya devam edeceğiz, güvencesiz çalıştırma devam edecek. Tamamlayıcı emeklilik sistemi adı altında emekliliği özelleştirmeye,  kırmızı çizgimiz dediğimiz, son kalemiz dediğimiz kıdem tazminatına el uzatmaya çalışıyorlar.İzmir’den sesleniyoruz; kıdem tazminatı, işçi sınıfının, 90 yıllık, en köklü kazanılmış hakkıdır. İşçi sınıfı olarak nefes aldığımız sürece bu hakkımıza sahip çıkacağız. Kıdem tazminatına el uzatılmasına izin vermeyeceğiz.

Vergide adalet için yeni bir mücadele başlattıklarını duyuran Arzu Çerkezoğlu, hazırladıkları yasa teklifi konusunda milletvekillerine çağrıda bulunarak şu açıklamalarda bulundu:

İktidar, kendi hatalarının yarattığı ekonomik krizin yükünü vergi olarak halkın, işçinin omuzlarına yüklüyor. Uyarıyoruz; bu hak değildir, reva değildir.Bugün buradan vergi konusunda yeni mücadele sürecini başlatıyoruz. TBMM’den adaletli bir vergi sistemi düzenlemesi yapmasını istiyoruz. Yasa teklifini hazırladık, dört maddeden oluşuyor; asgari ücretten alınan vergi oranı yüzde 10’a düşürülsün. Vergi dilimleri yeniden değerleme oranı kadar artsın. İşverenlere verilen SGK prim desteği işçi sınıfına da verilsin. Damga vergisi kaldırılsın ve dolaylı vergiler düşürülsün. Bu yasa teklifimizi TBMM’ye veriyoruz ve 600 vekili bu taleplerin arkasında durmaya davet ediyoruz. Bu teklifi imzalamalarını ve Meclis’ten geçirmelerini talep ediyoruz.

Fotoğraflar: DİSK