ANKARA (AA) - Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, "Din hizmetini yürütenler olarak bütün çabamız, tarihini bilen, yaşadığı zamanın künhüne varan, geleceğe umutla bakan, büyük idealleri olan ve bu ideallerin peşinde koşarken başkalarının haklarını asla ihmal etmeyen bir nesil içindir." ifadesini kullandı.

Diyanet İşleri Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erbaş, Din Hizmetleri Genel Müdürlüğünün düzenlendiği "Gençlik Koordinatörleri Eğitim Semineri"ne çevrim içi katılarak kadın-gençlik koordinatörlerine seslendi.

Erbaş, seminerin, gençlere yönelik faaliyetlerin yeni bir duyarlılıkla ele alınmasına büyük katkı sağlayacağını belirterek, "Gençlerimizi dinlemek ve onları anlamaya çalışmak, atacağınız ilk adım olmalı" uyarısında bulundu.

Yerlikaya duyurdu: "Mahzen-47" operasyonlarında 51 şüpheli yakalandı Yerlikaya duyurdu: "Mahzen-47" operasyonlarında 51 şüpheli yakalandı

21. yüzyılda teknoloji ile iletişimin her yeri kuşattığını ancak insanların derin bir yalnızlık içinde yaşadığını ifade eden Erbaş, "Çağımızda yaşanan olaylar ve sorunlar her yönden hayatı etkilemekte, dolayısıyla görev anlayışımızın bir gereği olarak onlara daha fazla ilgi göstermeyi, üzerinde durmayı, daha fazla kafa yormayı gerekli hale getirmektedir." değerlendirmesinde bulundu.

Erbaş, rehberlik görevinde sevgiyle kuşanmış iletişim dilini kullanmanın önemine dikkati çekerek, gençlik hizmetlerinin birinci ve temel şartının gençleri sevmek, onlarla buluşmaktan ve konuşmaktan heyecan duymak olduğunu kaydetti.

İslam dininin insanlara gönderilmiş en büyük nimet olduğunu ifade eden Erbaş, şu görüşleri paylaştı:

"İster bireysel, ister bölgesel, ister küresel olsun yaşanan bütün sorunları ancak ve ancak İslam'ın bilgi ve hikmete dayalı üstün ahlakı ve bakışıyla çözebiliriz. Bunu topluma, gençlere aktaracak olan ise sizlersiniz. Size düşen, zamanın şartlarını da dikkate alarak gençlik döneminin duygu yoğunluğunu ve aksiyon arzusunu iyi ve faydalı olana yöneltmektir. İnsanların en hayırlısı, insanlara faydalı olandır. Her bir görevlimiz, hayatın ve varoluşun gayesini idrak eden, kendine, topluma, çevreye ve Rabbi'ne karşı sorumluluklarının farkında olan, bütün insanlığın huzur ve güvenini isteyen bir anlayışla hizmetlerini yürütmelidir."

Erbaş, İslam medeniyetinin okuma-okutma, öğrenme-öğretme ve yazma medeniyeti olduğuna işaret ederek, okumayı, anlamayı, aklını kullanmayı ve bilgiye sahip olmayı emir ve tavsiye eden birçok ayet-i kerime ve hadis-i şerifin bulunduğunu hatırlattı.

Gençlerin, geleceğin teminatı, ümmetin ve insanlığın umut nesli olduğunu belirten Erbaş, şunları kaydetti:

"Din hizmetini yürütenler olarak bütün çabamız, tarihini bilen, yaşadığı zamanın künhüne varan, geleceğe umutla bakan, büyük idealleri olan ve bu ideallerin peşinde koşarken başkalarının haklarını asla ihmal etmeyen bir nesil içindir. Bu nesil, bilgi ile hikmeti bütünleştiren, hayatı anlamlı kılan değerlerle bilimsel gelişmeleri birlikte öğrenen ve insanlığa hizmete dönüştüren bir nesil olacaktır."

Gençlerin İslam'ın bütün değerlerini en doğru şekilde öğrenebilmesi için rehberlik hizmetine ihtiyaç duyduklarını ve bu hizmeti verecek koordinatörlerin, onların farklı düşünce tarzlarını, dilini ve kendilerini ifade yöntemlerini anlamaları gerektiğini belirten Erbaş, şu ifadeleri kullandı:

"Yeni kuşağın sadece dil ve üslubunun değil, düşünce tarzlarının, anlama biçimlerinin ve kendilerini ifade etme yöntemlerinin farklılaştığını da görmemiz gerekmektedir. Hayata hiçbir zaman tek açıdan bakmamalıyız. Yetişkinler olarak bizler de kendimizi devamlı yenilemeli, geliştirmeliyiz. Genç kuşak bizlerden değişen dünyaya ve zamanın şartlarına ayak uydurmamızı ve daha hoşgörülü olmamızı bekliyor. Yeni kuşak, özgürlüğüne daha düşkün ve hayatına müdahaleden hoşlanmıyor. Bu kuşak şeffaflık istiyor, kendilerinin de iştirak edebileceği diyalog arzuluyor.

Fikirlerinin, düşüncelerinin, sorunlarının yargılanmadan, eleştiriye tabi tutulmadan içtenlikle dinlenilmesini istediklerini anlamamız gerekiyor. Gençlerimizi dinin ve dini hayatın güzellikleriyle buluşturma arayışları, çabaları ne kadar önemliyse gençlerle sağlıklı bir iletişim kurmak, bu yönde yeni bir dil ve üslup oluşturmak da o derece önemlidir. Bu sebeple ülkemizin geleceği adına kendilerine son derece güvendiğimiz ve değer verdiğimiz gençlerimizi öncelikle dinlemek ve onları anlamaya çalışmak, hizmetlerinizi yürütürken atacağınız ilk adım olmalıdır."

Kaynak: aa