Başarılı operasyon, Amerika Birleşik Devletleri’nde (ABD) bulunan Boston’daki Massachusetts Genel Hastanesi’nde gerçekleştirildi. 62 yaşındaki Richard Slayman son evre böbrek hastalığına sahipti.

"Verilemeyen inatçı kiloların sebebi böbrek üstü bezleriniz olabilir" "Verilemeyen inatçı kiloların sebebi böbrek üstü bezleriniz olabilir"

Genetiği değiştirilmiş domuzdan böbrek nakli yapılan Slayman sağlıklı bir şekilde taburcu edildi. Taburcu olmasının ardından Slayman, hastaneden çıkıp eve gidebilmenin hayatının "en mutlu anlarından biri" olduğunu belirtti.

TARİHİ BİR AN OLARAK DEĞERLENDİRİLDİ

Başarılı bir şekilde gerçekleştirilen böbrek nakli, bilim insanları tarafından da tarihi bir an olarak değerlendirildi.

Nakli gerçekleştirilen böbrek, eGenesis şirketi tarafından insanlara zararlı genleri çıkarılan ve uyumluluğu artırmak için belirli insan genleri eklenen genetiği değiştirilmiş domuzdan alındı. Ayrıca çalışmayı gerçekleştiren şirket, domuzlarda bulunan ve insanlara bulaşma potansiyeli olan virüsleri de etkisiz hale getirerek oluşabilecek riskleri önledi.

DAHA ÖNCEKİ NAKİL BAŞARISIZ OLMUŞTU

Slayman'a daha öncesinde de böbrek nakli yapılmıştı. Slayman, yedi yıl diyalize girdikten sonra 2018’de aynı hastanede insan böbreği nakli gerçekleştirilmişti. Ancak daha sonrasında nakil aldığı böbrek iflas etti.

Yapılan son açıklamalarda Slayman'ın böbreğinin artık iyi çalıştığı ve diyalize girmesi gerekmediği belirtildi.

(Kaynak:BBC)

Editör: Öznur Kaya