Dünya Sağlık Örgütü bugün tüm ülkeleri ruh sağlığına daha fazla yatırım yapmaya çağırdı. 

BM ajansı, son yirmi yılın en büyük küresel ruh sağlığı incelemesinde, Kovid-19'dan önce bile neredeyse bir milyar insanın zihinsel bir bozuklukla yaşadığını söyledi.

Ardından pandeminin ilk yılında, virüsle savaşmak için kıt kaynaklar kullanılmasına rağmen depresyon ve kaygı oranları dörtte bir oranında arttı.

DSÖ'nün raporuna göre, ulusal sağlık bütçelerinin sadece yüzde ikisi ve tüm uluslararası sağlık yardımlarının yüzde birinden azı ruh sağlığına gidiyor.

DSÖ'nün akıl sağlığı biriminden Mark Van Ommeren bir basın toplantısında, "Bütün bu rakamlar çok, çok düşük" dedi. Sözlerine "Pandemi nedeniyle şu anda ruh sağlığına ilgi tüm zamanların en yüksek seviyesinde. Ancak akıl sağlığına yapılan yatırım artmadı. Bu rapor ülkelere akıl sağlığı paralarını nasıl daha iyi yatırabilecekleri konusunda bilgi veriyor." devam etti.

Raporun, dünya çapında "ıstırabın ne kadar büyük olduğunu" vurguladığını söyledi. Rapora göre, küresel olarak yaklaşık sekiz kişiden biri zihinsel bir bozuklukla yaşıyor.

Kalp sağlığı hakkında doğru sanılan 7 yanlış! Kalp sağlığı hakkında doğru sanılan 7 yanlış!

Beş kişiden birinin zihinsel sağlık durumundan muzdarip olduğu tahmin edilen çatışma bölgelerinde yaşayanlar için durum daha kötü.

Van Ommeren, gençlerin, kadınların ve halihazırda zihinsel sağlık sorunları yaşayan kişilerin Covid ve aşağıdaki kısıtlamalardan daha fazla etkilendiğini söyledi.

"Zorlukların olduğu yerde, daha fazla zihinsel sağlık sorunu var" diye ekledi.

DSÖ'nün "Dünya Ruh Sağlığı Raporu" da ülkeler arasında ruh sağlığına erişimde büyük boşlukları vurguladı.

Psikozdan muzdarip insanların yüzde 70'inden fazlası yüksek gelirli ülkelerde tedavi görürken, düşük gelirli ülkelerde bu sayı yüzde 12'ye düşüyor.

'ÖLMEKTEN UZAK ANLAR'
Rapor, ruh sağlığına ilişkin damgalamaya son verilmesi çağrısında bulunarak, 20 ülkenin intihar girişimini hâlâ suç saydığına dikkat çekiyor.

Ayrıca, her 20 intihar girişiminden birinin ölümle sonuçlanmasına rağmen, intiharın hala dünya çapında her 100 ölümden birden fazlasını oluşturduğu belirtildi.

Çin'deki Enoch Li, DSÖ araştırmacılarına şiddetli depresyon kendisini intihara sürüklemeden önce "kendilerini öldürmek isteyenlere tepeden baktığını" söyledi.

Erkek arkadaşı onu durdurmadan ve yardım aramadan önce "Ölmeme birkaç dakika kalmıştı," dedi.

"Depresyon ve kaygının herkesi etkileyebileceğini ve bu bizi daha az insan yapmaz anladığım an, kendimi yeniden bulmama yardım etmeleri için başkalarına ihtiyacım olduğu gerçeğine açık hale geldiğim andı."

DSÖ Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus , "Herkesin hayatının zihinsel sağlık sorunu olan birine dokunduğunu" söyledi.

"Ruh sağlığına yatırım, herkes için daha iyi bir yaşam ve geleceğe yapılan bir yatırımdır" dedi.

Bu haber ANews'dan alınmıştır.