Almanya ve İsviçre'de üç Ukrayna vatandaşı, Rusya adına casusluk ve sabotaj planlamakla suçlanarak gözaltına alındı. Alman federal savcılar, zanlıların Almanya'dan Ukrayna'ya gönderilmek üzere patlayıcı ya da yangın çıkarıcı düzenekler içeren paketler hazırlayarak tren ve kargo taşımacılığı sistemlerini hedef almayı amaçladıklarını belirtti.
Savcılıktan yapılan açıklamada, şüphelilerin "devlet güvenliğine karşı gizli ajanlık yapmak, kundaklama ve patlama eylemleri gerçekleştirmek amacıyla anlaşma yapmak" suçlamalarıyla karşı karşıya olduğu bildirildi.
Almanya’da Rusya’ya Bağlantılı Sabotaj Planı: Zanlılar Gözaltına Alındı
Zanlıların, Rusya adına hareket ettiğinden şüphelenilen kişilerle Mart ayı civarında irtibata geçerek, Almanya’daki yük taşımacılığı sistemlerine yönelik saldırılara hazır olduklarını ilettikleri ifade edildi. Planlanan eylemde, Almanya’dan Ukrayna’ya gönderilecek paketler yolculuk sırasında patlayacak şekilde düzenlenmişti.
Almanya’da cuma ve cumartesi günü farklı eyaletlerde gözaltına alınan iki zanlının kimlikleri, Almanya’daki gizlilik yasaları nedeniyle sadece Vladyslav T. ve Daniil B. olarak açıklandı. Üçüncü kişi olan Yevhen B. ise salı günü İsviçre’nin kuzeyindeki Thurgau kantonunda gözaltına alındı.
Soruşturma kapsamında elde edilen bilgilere göre Vladyslav T., Mart ayı sonunda Köln kentinden iki "test paketi" gönderdi. Bu paketlerde GPS takip cihazları bulunuyordu ve kargonun hangi yollarla taşındığını tespit etmek amacı taşıyordu. Bu görev, savcılığa göre Yevhen B. tarafından verildi. Paketlerin içeriği ise Daniil B. aracılığıyla temin edildi.
Rusya’nın Şubat 2022’de Ukrayna’ya başlattığı geniş çaplı işgalin ardından Almanya, Moskova kaynaklı sabotaj girişimlerine karşı güvenlik önlemlerini artırmıştı.
Rusya’nın Hibrit Savaş Taktikleri
Uzmanlara göre bu girişim, Rusya’nın hibrit savaş stratejisinin bir parçası olabilir. Euronews’e konuşan Ukrayna merkezli iletişim ajansı Calibrated’ın kurucu ortağı ve PR Army STK’sının temsilcisi Olha Danchenkova, bu yöntemin Rusya’nın geleneksel askeri operasyonlarla birlikte siber saldırılar, dezenformasyon, ekonomik baskı, seçimlere müdahale gibi çeşitli taktiklerle rakip ülkelerin zayıf noktalarını hedef almayı amaçladığını belirtti.
Ukrayna Stratejik İletişim ve Bilgi Güvenliği Merkezi Başkanı Ihor Solovei ise, Rusya'nın 2022’de Mariupol’ü klasik askeri yöntemlerle, ancak 2014’te Donetsk’i propaganda ve bilgi operasyonlarıyla ele geçirdiğini hatırlatarak, hibrit savaşın etkisine dikkat çekti.
Kaynak: Euronews