İsrail'in 7 Ekim 2023’ten bu yana sürdürdüğü abluka ve saldırılar sonucunda büyük bir insani krizin yaşandığı Gazze’de, günlük ihtiyaç duyulan 500 tır insani yardım ve 50 tır yakıtın yalnızca küçük bir kısmı bölgeye ulaştırılabildi. 3 günlük süreçte dağıtımı yapılabilen yardım sayısı sadece 87 tır oldu.
BM: Gazze'ye Yardım Okyanusta Bir Damla
BM Dünya Gıda Programı (WFP) Filistin Temsilcisi Antoine Renard, Gazze’ye ulaşan yardımların “okyanusta bir damla” bile olmadığını belirterek, mevcut yardım seviyesiyle açlık ve ölüm tehlikesinin önüne geçilemeyeceğini vurguladı.
İsrail, yardımların Kerem Ebu Salim Sınır Kapısı’ndan geçtiğini açıklasa da, BM kaynakları yardımların çoğunun İsrail ordusunun güvenlik gerekçesiyle yaptığı yönlendirmeler nedeniyle Gazze’deki ihtiyaç sahiplerine ulaştırılamadığını bildirdi.
İsrail, 24 Mayıs’tan itibaren insani yardımları ABD destekli “Gazze İnsani Yardım Vakfı” aracılığıyla kuracağı 4 dağıtım merkezinden kendi kontrolünde yapmayı planlıyor. Bu sistemle birlikte BM ve uluslararası kuruluşların rolünün dışlanması ve yardım dağıtımının siyasallaştırılması hedefleniyor.
BM ise, çatışmanın tarafı olan hiçbir aktörün yardım dağıtımında rol almasının kabul edilemez olduğunu vurguladı. Genel Sekreter António Guterres, “İnsani prensiplere saygı duymayan hiçbir yardım sistemine dahil olmayacağız” dedi.
Gazze’de Kıtlık Alarmı: Çocuklar Ölümle Burun Buruna
BM Çocuk Hakları Komitesi’ne göre, insani yardımın engellenmesinin ardından geçen 11 haftada 50’den fazla çocuk açlıktan hayatını kaybetti. 5 yaş altı 71 bin çocuğun ise önümüzdeki dönemde akut yetersiz beslenme riskiyle karşı karşıya olduğu bildirildi
Sağlık altyapısının çökmek üzere olduğu, ilaç ve yakıt sıkıntısının hastaneleri işlemez hale getirdiği Gazze’de BM, kalıcı bir insani yardım koridoru için acil ve kalıcı ateşkes çağrısını tekrarlıyor. Uluslararası toplumun daha etkin adımlar atması gerektiği belirtiliyor.
Kaynak: AA