“Yapay zeka rahip” cemaati kızdırdı, kiliseden aforoz edildi! “Yapay zeka rahip” cemaati kızdırdı, kiliseden aforoz edildi!

Geçtiğimiz günlerde isimlerinden dünyanın her yerinde söz ettiren, meydana gelen onca krize rağmen hala ayakta kalan yöneticilerinin servetine servet katan dünaynın en değerli 10 şirketi belli oldu. Söz konusu markaların başarılarını, faaliyet gösterdiği sektörleri ve güncel değerini birlikte inceleyelim.

 10. TSMC - 486 MİLYAR

10. TSMC - 486 Milyar Dolar

Global çapta en değerli şirketler listesine 10. sırada bulunan TSMC, bu aralar Çin ve ABD arasındaki rekabet nedeni ile adını olukça duyduğumuz Tayvan'ın güzide çip üreticilerinden. Başta Apple olmak üzere birçok yarı iletken ihtiyacı duyan firmaların göz bebeği olan TSMC'nin güncel değeri 486 Milyar Dolar.

9. TESLA - 735 MİLYAR DOLAR

Tesla

2023 Nisan ayı ile beraber ülkemizde de aktif olarak faaliyet göstermeye başlayan Tesla, yeni nesil elektrikli otomobilleri ile dünyanın en değerli 9. şirketi olmayı başardı. Dev firma, şu anda dünyanın en zengin insanı olarak bilinen Elon Musk tarafından kuruldu. 

8.META - 745 MİLYAR DOLAR

8. Meta - 745 Milyar Dolar

Teknoloji sektörünün önde gelen markalarından Meta, eski adıyla Facebook 745 milyar dolar değeriyle geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi 2023 yılında da listenin başlarında yer aldı. Yeni sanal gerçeklik atılımı ile bir sosyal medya şirketi haline gelen firma, Mark Zuckerberg 'in suçlu olarak görüldüğü veri hırsızlığı davaları sebebiyle epey yıpranmış olsa dahi neredeyse dünya nüfusuna yaklaşan devasa kitlesi sayesinde ayakta kalmayı başardı.

7. BERKSHİRE HATHAWAY - 829 MİLYAR DOLAR

En büyük hissedarı Warren Buffett ile tanıdığımız holding Berkshire Hathaway, 829 milyar dolara yaklaşan değeri ile listenin 7.sırasında. Sahibini 2008 yılında dünyanın en zengin insanı konumuna getiren şirket, genel olarak bağlı ortaklıkları aracılığıyla sigorta ve reasürans, yük demiryolu taşımacılığı ve kamu hizmeti ve enerji üretimi ve dağıtımı işlerinyle ilgileniyor.

6. NVIDIA - 1 TRİLYON 44 MİLYAR DOLAR

6. NVIDIA - 1 Trilyon 44 Milyar Dolar

Oyun severlerin ve bilgisayar tutkunlarının oldukça yakından tanıdığı NVIDIA, ürettiği güçlü grafik kartları, çeşitli mobil cihazları ve otomotiv çipleri sayesinde 1 trilyon doları aşan toplam hisse değerine sahip 

5. AMAZON 1 TRİLYON 337 MİLYAR DOLAR

ABD, merkezli bir diğer teknoloji devi Amazon'da listede yer alan önemli şirketlerden bir tanesi.  E-ticaret, bulut bilişimi ve akıllı ev ürünleri sektöründe başı çeken Amazon, 1 trilyon 337 milyar dolarlık değeri ile kurucusu Jeff Bezos'u en  zenginler listesinden ayırmıyor.

ALPHABET ( GOOGLE ) - 1 TRİLYON 527 MİLYAR DOLAR 

Listenin en değerli 4. şirketi konumundaki Alphabet, 2015 yılında Google ve Google'a ait markaları bir çatı altına toplayan holding kuruluşu olarak tanınıyor. Google'da olduğu gibi Larry Page ve Sergey Brin tarafından kurulan 1.5 trilyon dolarlık firma, gelecekte robotik ve yapay zeka teknolojileri sayesinde listenin yukarısına tırmanmayı hedefliyor.

3. SUUDİ AMARCO - 2 TRİLYON 80 MİLYAR DOLAR 

3. Suudi Aramco - 2 Trilyon 80 Milyar Dolar

Listedeki diğer isimlerden farklı olarak teknoloji sektörünün dışından büyüyen Suudi Arabistan'ın ulusal petrol ve doğalgaz şirketi Suudi Aramco, bulunduğumuz sene itibariyle değerini 2 trilyon doların üzerine çıkarmış durumda.

2. MİCROSOFT - 2 TRİLYON 532 MİLYAR DOLAR

2. Microsoft - 2 Trilyon 532 Milyar Dolar

Neredeyse gezegende bulunan çoğu bilgisayarın işletimini üstlenen Windows yazılımı ile tanıdığımız teknoloji sektörünün başı çeken firması Microsoft, dünyanın en kıymetli iki şirketinden biri. Sahibi ve kurucusu Bill Gates ise kendi alanında 4.sırada.

1. APPLE - 3 TRİLYON 50 MİLYAR DOLAR

1. Apple - 3 Trilyon 50 Milyar Dolar

AD merkezli en büyük teknoloji devi Apple, 3 trilyon 50 milyar dolarlık değeri ile dünyanın en değerli markası konumunda. Firmanın Steve Jobs önderliğindeki 1976 yılında temel bilgisayar üretimi ile başlayan uzun yolculuğu, akıllı telefon modeli İphone, modern dizüstü laptop cihazı MacBook ve sanal gerçeklik pazarının en dikkat çeken ürünü Vision Pro ile devam ediyor.