Geçtiğimiz ay ilaç fiyat kararnamesindeki kâr değişikliği eczacılara yeterli gelmedi. 100 liraya kadar olan bir ilaçtan, daha önce yüzde 25 kâr eden eczacılar için bu oran yüzde 28’e çıktı. 200 liranın üzerindeki ilaçlarda ise yüzde 12’den yüzde 13’e yükseldi. Güncellemeyi yeterli bulmayan eczacılar, isyan etti ve yurt genelinde iş bırakma eylemine karar verdiler.

Henüz eylem takvimini açıklamayan eczacılar, nöbetçi eczane sayısını arttırarak mağduriyetlerin önüne geçmeye çalışacak.

Oy sayımında iftar molası verilecek mi? YSK açıkladı Oy sayımında iftar molası verilecek mi? YSK açıkladı

Cumhuriyet'in haberine göre ilaç fiyat kararnamesinin yeniden güncellenmesini isteyen İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Pınar Özcan, “Aksi takdirde eczacılar olarak ayakta kalamayacağız” dedi. Özcan, “Eczacıların kârını belirleyen TL baremi 13 yıl öncesine ait. 13 yıl önceki 10 TL, bugünkü 10 TL değil. Bizim kârımız her güncellemede eriyor. Her zamla bu kârın düşmesi, bizi kredi çekmeye itti. Meslektaşlarımız mesleklerini bırakıyor. İki eczaneden biri kapatma tehlikesi ile karşı karşıya. Güncelleme, enflasyon oranında yapılmadığı için bizi tatmin etmedi. Yaşayabilmek için bu eylem kararını almak durumunda kaldık” şeklinde konuştu.

Özcan, İlaç kuru şu an 7-8 euro olarak hesaplanıyor. Ancak gerçek ve yaşadığımız kur 17-18 bandını geçti. İlaç şirketleri maliyetlerini karşılayamadığı için devlet ile karşı karşıya geliyor. Ülkemizin ilaç fiyat politikası nedeniyle yeni üretilen ilaç bileşenlerinin de çok büyük bir bölümü Türkiye’ye girmiyor. Çünkü firmalar istedikleri ödemeyi alamıyor. Avrupa’da sattığı 100 euroluk ürünü ‘Türkiye’de 10 euroya satacaksın’ dayatması bir firmanın talebini karşılamaz. O nedenle hastalıklarla ilgili çıkan yeni bileşenleri, ülkemizde göremiyoruz. Bunların sayısı giderek artıyor. dedi.

Cumhuriyet