"Haberin İşçisi"
İstanbul
Açık
13°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
38,5992 %0.33
43,6545 %0.2
4.018,80 % 0,37
3.717.675 %-0.444
İşçi Haber Ekonomi Sanal POS’ta büyük vergi skandalı!

Sanal POS’ta büyük vergi skandalı!

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaretin hızla yaygınlaşmasıyla birlikte sanal POS sistemleri üzerinden gerçekleştirilen ödemeleri detaylı şekilde inceleyerek, vergi dışı bırakılan 37 milyar liralık gelir elde eden 4 bin 95 mükellefi tespit etti.

Okunma Süresi: 2 dk

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), e-ticaretin hızla yaygınlaşmasıyla birlikte sanal POS sistemleri üzerinden gerçekleştirilen ödemeleri detaylı şekilde inceleyerek, vergi dışı bırakılan 37 milyar liralık gelir elde eden 4 bin 95 mükellefi tespit etti.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, İnternet Üzerinden Elde Edilen Kazançları Takibe Aldı

Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, GİB, 2020-2024 döneminde sanal POS kullanarak gelir sağlayan kişilerin vergi mükellefiyet durumlarını ve gelirlerini beyan edip etmediklerini belirlemek amacıyla kapsamlı analizler gerçekleştirdi. Ödeme ve elektronik para kuruluşlarının Bakanlık veri tabanına aktardığı bilgiler doğrultusunda yapılan incelemelerde, yüksek risk grubundaki mükellefler belirlendi.

Yapılan çalışmalar sonucunda; sanal POS üzerinden gelir elde eden ancak vergi mükellefiyeti bulunmayan, mükellefi olmasına rağmen beyanname vermeyen ya da eksik beyanda bulunan toplam 4 bin 95 kişi tespit edildi. Bu mükelleflerin, yaklaşık 37 milyar TL tutarında geliri gizlediği ortaya çıktı.

Tekstil, Bilgisayar ve Telefon Sektörleri Yakından İncelendi

Analizler kapsamında özellikle tekstil ve hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve aksesuarları ile bilgisayar programlama alanlarında faaliyet gösteren yüzlerce mükellefin gelirlerini gizlediği belirlendi.

Özellikle dikkat çekici bir vakada, vergi kaydı bulunmayan bir kişi, 2024 yılında sanal POS sistemi üzerinden 2 bin 284 işlem gerçekleştirdi ve 67 milyon TL gelir elde etti. İnternet üzerinden perakende bilgisayar sarf malzemeleri sattığı tespit edilen bu kişi hakkında yasal süreç başlatıldı.

Gönüllü Uyum ve Cezai İşlem Mekanizması Devrede

Gelir İdaresi Başkanlığı, vergi kayıplarını önlemek amacıyla mükellefleri “gönüllü uyum ve izaha davet” mekanizması ile bilgilendiriyor. Vergi mükellefiyeti olmayan veya eksik beyanda bulunan kişiler öncelikle uyarılıyor, beyanlarını düzeltenlere ise daha az ceza uygulanıyor.

Ancak çağrıya yanıt vermeyen, beyannamesini vermekten kaçınan ya da gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve cezai yaptırım süreci başlatılacak. Bu kapsamda gönüllü uyum sürecine öncelikle e-ticaret gelirlerini gizleyen 561 mükellef dahil edildi.

Bakan Şimşek: Ceza Mekanizması Devreye Alınacak

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşen dünyada vergi kayıplarının izlenmesinin artık çok daha kolay olduğunu vurgulayarak, “Sadece sahada değil, teknolojiyi etkin kullanarak da kayıt dışı ile mücadele ediyoruz. Sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde edenlerin vergisini ödemesi zorunludur. Mükellefleri öncelikle gönüllü uyum sürecine dahil ediyoruz, uyum göstermeyenler için ceza mekanizmaları devreye alınacak” dedi.