Emeklilikte Adalet Derneği, 08/09/1999 tarihinden sonra sigortalı olarak işe başlayan çalışanların haklarını korumak ve adaleti sağlamak amacıyla çeşitli etkinlikler düzenliyor. Dernek, 2008 yılında yürürlüğe giren 5510 Sayılı Kanun ile birçok çalışanın emeklilik hakkının ciddi şekilde etkilendiğini ve hak kayıplarının yaşandığını belirtiyor.

Emeklilikte Adalet Derneği'nin önerileri şunlardır:

  1. Yaş Şartının Kademeli Düzenlenmesi: 08/09/1999 tarihinden sonra sigortalı olarak işe başlayan çalışanların yaş şartının kademeli olarak düzenlenmesi talep edilmektedir. Bu, erkeklerin 17 yıl, kadınların 20 yıl daha fazla çalışarak emekli olma hakkını düzeltilmeli.

  2. SGK Öncesi Anne Olanların Hakları: Çocuklarının bakımı nedeniyle işe ara vermek zorunda kalan veya işe başlamadan önce anne olan kadınlara, erkeklerin askerlik borçlanmasına benzer şekilde SGK öncesi doğum yapan annelere de hak tanınması öneriliyor.

  3. Ev İşçilerinin Emeklilik Hakkı: Aile hayatının korunması ve ev hanımlarına tanınacak emeklilik hakkı ve prim indirimleri kapsamının genişletilmesi gerektiği öneriliyor.

  4. Aile İçi Yıpranma Payı: Çalışan kadınların ailelerine daha fazla zaman ayırabilmesi için çocuk sayısı ve ya evlilik süresi ile orantılı yıpranma payı verilerek daha erken emeklilik hakkının tanınması öneriliyor.

  5. Dönemsel Sektörlerde Çalışanların Hakları: Dönemsellik içeren sektörlerde çalışanlar için 4500 prim günü ve kadınlara 50, erkeklere 52 yaş kısmi emeklilik hakkının tanınması talep ediliyor.

Emeklilikte Adalet Derneği mücadeleye devam ediyor

Emeklilikte Adalet Derneği, bu önerileri sunarak 08/09/1999 tarihinden sonra sigortalı olarak işe başlayan çalışanların yaşadığı hak kayıplarının düzeltilmesi ve daha adil bir emeklilik sistemi için mücadele ediyor. Bu önerilerin kabul edilip edilmeyeceği, gelecekteki emeklilik reformları ve düzenlemeleri açısından önemli bir tartışma konusu olarak karşımıza çıkıyor. Dernek, çalışanların haklarının korunması ve adaletin sağlanması için bu önerilere dikkat çekmeye devam ediyor.

Kelek karpuz ve kavun 'ayıplı ürün' statüsüne alındı: Delili saklayan tazminatını alıyor Kelek karpuz ve kavun 'ayıplı ürün' statüsüne alındı: Delili saklayan tazminatını alıyor

EMADDER'in emeklilik yaş ve prim şartı önerisi ise şu şekilde:

2000 yılından sonra SGK'ya kayıt olanlar, emeklilik haklarında büyük bir haksızlığa uğradı. 8 Eylül 1999'da çıkan EYT yasası, bu tarihten sonra işe girenleri kapsamadı. Bu da, aynı prim günü ve yaş şartlarını yerine getiren EYT'lilerle aralarında 20 yıl fark oluşmasına neden oldu.

Emeklilikte Adalet Derneği (EMADDER), kademeli emeklilik sisteminin getirilmesini ve mağduriyetlerin giderilmesini talep ediyor. EMADDER Başkanı Mihriban Uğurlu, SGK sistemine kademeli olarak dahil olmak istediklerini söyleyerek, mücadelelerine devam edeceklerini duyurmuştu.