Emekliler İzmir, Muğla ve Bursa’da maaşlara yapılacak zamma ilişkin basın açıklaması düzenledi. 3 kentte yapılan açıklamalarda ortak metin okundu. TÜİK’in açıklayacağı enflasyon rakamlarıyla beraber emeklilere uygulanacak zam oranlarının emeklileri ölüm sınırına iteceği ifade edilen açıklamada, “En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesine çekilmelidir” denildi.

“Bugün, maaşları 3 bin 500 liranın altında olan emeklilerin maaşları Hazine tarafından 3 bin 500 liraya tamamlanmaktadır. Bunun anlamı ülkede 3 bin 500 liranın altında maaşı olan milyonlarca emeklinin maaşlarının, yapılacak zam sonrası da yine 3 bin 500 lira ve dolaylarında belirlenecek olmasıdır” ifadelerine yer verilen açıklamada, emeklilerin geçim sıkıntısı yaşadığına dikkat çekildi.

Tes-İş Genel Başkanı Kabaloğlu'na TÜRK-İŞ'te yeni görev! Tes-İş Genel Başkanı Kabaloğlu'na TÜRK-İŞ'te yeni görev!

Açıklamada, "Elektrikten doğalgaza, ekmekten suya, iğneden ipliğe yapılan zamlar karşısında, zamdan etkilenmeyen yalnızca emekli ikramiyeleri olmuştur. Bu ikramiye bayram ikramiyesi değil emekli ikramiyesi adı altında değiştirilmeli ve hiçbir biçimde asgari ücretin altına düşmeyecek şekilde yılda iki ikramiye olarak güncellenmelidir. Emeklilere resmi enflasyon oranında yapılan yüzdelik zamlar hiçbir anlam ifade etmemektedir. Yapılması gereken en düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesinde olmak üzere tüm emekli maaşlarına asgari ücret zammı oranında zam uygulanmasıdır. Hakkımız olanı alıncaya kadar mücadele etmeyi sürdüreceğiz” denildi.

Eğitim Sen’in 4 Nolu Şube’si de Gaziosmanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü önünde yaptığı açıklamayla, “Asgari değil, insanca yaşam istiyoruz” dedi. Yapılan basın açıklamasında, “Kamu emekçileri ve kamu emekçisi emeklilerinin maaşları yandaş konfederasyon ve hükümet arasında imzalanan toplu sözleşme gereğince gerçek enflasyonun yüzde 150’ler dolayında olduğu ülkemizde 2023 yılının ilk altı ayı için yüzde 8 ve enflasyon farkı olarak belirlenecektir! Enflasyon farkının hesaplanmasında ise TÜİK’in son altı aylık enflasyon verileri esas alınmaktadır Oysa TÜİK çok uzun süredir emekçi kesimlerin maaşlarını, ücretlerini baskılamanın, düşük maaş-ücret politikasının aracı haline getirilmiştir” denildi.

Kaynak: BirGün